Prijeđite na glavni sadržaj

Harmonization and Networking for contaminant assessment in the Ionian and Adriatic Seas – HarmoNIA

Harmonization and Networking for contaminant assessment in the Ionian and Adriatic Seas – HarmoNIA
Kategorija
Ostali projekti
Iznos financiranja
1.290.978
EUR
Datum početka
1.2.2018.
Datum završetka
30.11.2019.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Adriatic-Ionian Programme INTERREG V-B Transnational 2014-2020

Povećani transport morima, urbanizacija obale kao i predvidljivo povećanje eksploatacija nafte i plina iz mora predstavljaju ozbiljan rizik od zagađenja opasnim tvarima za zemlje cijelog Sredozemlja, poglavito Jadransko-Jonske regije.

Zemlje koje dijele morske regije bi trebale usvojiti zajednički pristup praćenju stanja okoliša, definiranju I utvrđivanju dobrog stanja okoliša. U Jadransko-Jonskoj subregiji razina koherentnosti i konzistentnosti vezanih za regionalnu I EU politiku vezanu za okoliš poglavito utvrđivanje zagađenja opasnim tvarima zahtjeva zajedničku implementaciju.

U okviru jačanja kapaciteta koji se odnose na osjetljivost okoliša I servise zaštite ekosustava  na transnacionalnoj skali, HarmoNIA ima 2 cilja: podijeliti međusobno najbolju praksu za podršku harmoniziranoj implementaciji smjernica vezanih za more u ADRION regiji  i drugo osnažiti mrežu infrastrukture podataka  i olakšat pristup te ponovno korištenje podataka između zemalja Jadransko-jonske regije. Kao nadogradnja EMODnet  inicijativi EU za upravljenje fragmentiranih morskim podacima HarmoNIA će osnažiti transnacionalnu mrežu infrastrukture podataka kako bi se olakšao pristup i  ponovno korištenje podataka između zemalja Jadransko-jonske regije.

Projektom će se unaprijediti koherentnost među zemljama na Jadranskom i Jonskom moru, zemljama potpisnicama Barcelonske konvencije, koherentnost protokola praćenja i utvrđivanja zagađivala u moru te olakšati izmjenu informacija i podataka unutar regije. Projektom će se ustanoviti transnacionalna mreža institucija koje su usvojile zajednički sustav upravljanja podacima o onečišćivalima u moru  i regionalnu strategiju za unaprjeđenje usklađivanja praćenja i utvrđivanja onečišćenja te  procjene rizika od onečišćenja iz različitih izvora u osjetljivim obalnim zonama.
Projektom HarmoNIA  unaprijediti će se koordinacija među institucijama uključenim u provedbu Smjernica okvirne strategije o moru i UNEP/MAP protokola i lokalnih, regionalnih i nacionalnih tijela zaduženih za stanje okoliša, upravljanje i očuvanje okoliša te također znansveno-istraživačkih  institucija kako bi se riješili problemi vezani za rasprostranjenost zagađenja i rizik za priobalje unutar ADRION regije.

Transnacionalni pristup će osigurati kooperacija partnera iz većine zemalja Jadransko-Jonske regije koji dijele iskustvo u sakupljanju i upravljanju podacima  vezanim za more i uključene su u provedbu regulativa vezanih za more.

Partneri

 • National Institute for Oceanography and Experimental Geophyisics- OGS
 • Italian National Institute for Environmental Protection and Research-ISPRA (Italija)
 • Institute for Ocaenography and Fisheries-IOF
 • Institut Ruđer Bošković Institute -IRB (Hrvatska)
 • Slovenian Environment Agency-ARSO
 • National Institute of Biology-NIB (Slovenija)
 • Region of Western Greece-RWG, Helenic
 • Center for Marine Research- HCMR (Grčka)
 • Public Institution University of Montenegro-Institute of Marine Biology-UoM-IMBK (Crna Gora)
 • Agriculture University of Tirana-AUT (Albanija);

Pridruženi partneri

 • Ministry of Economic Development Directorate-General for the Safety Also Environmental Mining and Energy Activities National Mining Office for Hydrocarbons and Georesources (Italija)
 • Durres Municipality (Albanija)
 • Ministry for sustainable development and Tourism (Crna Gora)
 • Ministarstvo zaštite okoliša I prirode (Hrvatska)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.