Prijeđite na glavni sadržaj

Sensitive MeAsuRmenT, detection and identification of engineered NANO particles in complex matrices

Sensitive MeAsuRmenT, detection and identification of engineered NANO particles in complex matrices
Kategorija
Sedmi okvirni program za razvoj i istraživanje
Iznos financiranja
161516
EUR
Datum početka
1.6.2012.
Datum završetka
31.5.2016.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Nanotehnologija ima velik utjecaj na mnoge industrijske grane, a primjena nanočestica bilježi u trajni porast u različitim poljima, od industrije boja i automobilske industrije do primjene u predmetima opće uporabe, kao što su to kreme za sunčanje i osvježivaći zraka, te biologije i medicine. Za pravilnu procjenu sudbine i potencijalnih sigurnosnih rizika povezanih s nanočesticama potrebno ih je moći detektirati, identificirati i kvantificirati. Taj je zadatak tim teži jer su same umjetno sintetizirane nanočestice (engl. Engineered Nanoparticles; ENPs) vezane na različite nosače kompleksnih struktura od npr. prehrambenih i kozmetičkih proizvoda do odjeće. Zbog njihove rastuće upotrebe i najrazličitijim primjenama, umjeteno sintetizirane nanočestice potrebno je detektirati u onim mjestima u okolišu gdje dospijevaju nakon njihove izvorne primjene - tj. kompleksnim nosačima kao što su to tlo,  ispusti otpadnih voda, rijeke, more i sediment te konačno biološki sustavi.

Svrha SMART-NANO znanstveno istraživačkog projekta je razvoj inovativne,  praktično primjenjive i ekonomski isplative tehnološke platforme zasnovane na primjeni tzv. spremnih-za-upotrebu i aplikacijski svojstvenih punila namjenjenih  visokoosjetljivoj detekciji, identifikaciji i kvantifikaciji prisutnih nanočestica u kompleksnim nosačima - matricama, kao što su to prehrambeni proizvodi, predmeti opće uporabe, okoliš i biološki sustavi. Strateški cilj SMART-NANO projekta je omogućiti i ponuditi temeljnu platformu zamjenjivih modula, aplikacijski svojstvenih punila i test protokola za visokoosjetljivu detekciju, određivanje i izolaciju umjetno sintetiziranih nanočestica iz kompleksnih nosača.

Centar za istraživanje mora

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.