Prijeđite na glavni sadržaj

Održan informativni dan projekta ProtectAS

6.6.2022.
Održan informativni dan projekta ProtectAS

Nedavno je u Multimedijalnom centru u Rovinju održan informativni dan projekta Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta (ProtectAS) na kojem je predstavljena problematika utjecaja balastnih voda na širenje štetnih organizama putem morskog transporta.

„Problematika utjecaja balastnih s daljnjim razvojem klimatskih promjena mogla imati sve nepoželjnije posljedice na zdravlje čovjeka i morskog okoliša. Rezultati projekta doprinijet će smanjenju ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene od potencijalnog unosa štetnih organizama, a nizom predavanja u okviru Info dana predstavljeni su i preliminarni rezultati projekta'' pojasnila je dr. sc. Romina Kraus, koordinatorica projekta za IRB.

Na informativnom danu, kojij je organizirao Centar za istraživanje mora, predavanja su održali predstavnici svih projektnih partnera jer je organiziran kao dio drugog radnog sastanka na projektu, a predavanja su bila su otvorenog tipa, dostupna su široj javnosti i suradnicima iz područja pomorstva, zdravstva i zaštite okoliša, te su bila izrazito dobro posjećena.

Projekt ProtectAS započeo je 2020. godine, a predviđeno trajanje projekta je tri godine. Istraživanja se baziraju na dvije hrvatske luke, Rijeke i Ploča, ali će se sustav moći primijeniti i na ostale luke gdje za tim postoji potreba.

Na projektu, uz znanstvenike iz 'Ruđerovog' Centra za istraživanje mora, sudjeluju i stručnjaci i istraživači s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te Sveučilišta u Dubrovniku kao koordinatora projekta.

Projekt ProtectAS financira se sredstvima operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OPKK) iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a u okviru poziva 'Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena'. Ukupna vrijednost projekta jest 3.203.602,53 kuna, od čega je Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, kao jednom od projektnih partnera, dodijeljeno 1,1 milijun kuna.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.