Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.1.2011.
Datum završetka
31.12.2012.
Status
Završen

Jedan dio ovog predloženog projekta odnosi se na određivanje profila 14C i 137Cs u recentnim jezerskim sedimentima s područja Plitvičkih jezera u Hrvatskoj. Usporedbom profila izotopa 14C i 137Cs u jezerskim karbonatnim sedimentima moguće je odrediti kašnjenje 14C povišenja u odnosu na atmosferski "bomb peak" (važno za znanstveno proučavanje prirodnog ciklusa ugljika), te brzinu sedimentacije recentnog sedimenta (važno za praćenje promjena u ekološkom sustavu Plitvičkih jezera i za procjene ekološke ugroženosti jezerskih sustava).

Drugi dio ovog projekta odnosi se na praćenje 14C aktivnosti u okolišu (atmosferi i biosferi). Takav monitoring pomaže nam da: 1) pratimo globalnu 14C aktivnost, i 2) uočimo lokalna odstupanja uslijed intenzivnog korištenja fosilnih goriva (koja ne sadrže 14C) ili uslijed ispuštanja efluenata iz nuklearnih postrojenja/elektrana. Cilj ovog dijela projekta je uvođenje 14C metode na PMF-u u Novom Sadu za praćenje 14C u okolišu, harmonizacija metoda pripreme uzoraka i mjernih procedura, te međulaboratorijska interkomparacija.

Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.