Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatska postavlja temelje za podizanje razine kibernetičke zaštite uz pomoć kvantnih komunikacijskih mreža

8.5.2024.
Hrvatska postavlja temelje za podizanje razine kibernetičke zaštite uz pomoć kvantnih komunikacijskih mreža

Projekt Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura - CroQCI, vrijedan gotovo 10 milijuna eura, čiji je cilj poboljšanje kibernetičke sigurnosti i integracija Hrvatske u globalne inicijative za razvoj kvantnih mreža, danas je predstavljen pred brojnim stručnjacima i partnerima. Koordinaciju konzorcija CroQCI preuzela je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, uz znanstveno vodstvo Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Projekt je započeo 1. siječnja 2023. i trajat će do ljeta 2025. godine. Ukupno je vrijedan 9,9 milijuna eura, a financira se u jednakom omjeru iz programa Digitalna Europa i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Sigurnost i primjene kvantne komunikacije

Cilj projekta CroQCI-a je razvoj eksperimentalne infrastrukture za kvantnu razmjenu ključeva (QKD) korištenjem mreže optičkih vlakana te priprema za povezivanje sa zemaljskim i satelitskim segmentom buduće europske kvantne mreže. Ovo će omogućiti unaprjeđenje nacionalne komunikacijske infrastrukture za sigurniju razmjenu informacija i integraciju s kvantnim mrežama susjednih zemalja Europske unije (EU) u okviru EuroQCI mreže. Kroz ovaj projekt, Republika Hrvatska, koja je 2019. potpisala Deklaraciju o europskoj kvantnoj komunikacijskoj infrastrukturi, aktivno sudjeluje u izgradnji sigurne kvantne infrastrukture unutar EU-a, u suradnji s ostalim članicama EU i Europskom svemirskom agencijom.

Nacionalni CroQCI konzorcij sastavljen je od ključnih nacionalnih istraživačkih i znanstvenih institucija, ustanova visokog obrazovanja, javnih ustanova i javnih poduzeća. Uz CARNET i IRB, partnerske organizacije su Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Institut za fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Odašiljači i veze te Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Voditelj projekta iz mreže CARNET, Bojan Schmidt, objasnio je kako će nova infrastruktura koristiti kvantne tehnologije za zaštitu kritičnih informacija od cyber napada, što će biti ključno za sektore poput energetike, financija, zdravstva i telekomunikacija. Napredak tehnologije omogućit će šire primjene, uključujući i zaštitu manjih institucija te poslovnog sektora.

dr. sc. Marijeta Kralj

Znanstvena i razvojna postignuća IRB-a u kvantnoj komunikaciji

U pozdravnom obraćanju pomoćnica ravnatelja IRB-a dr. sc. Marijeta Kralj naglasila je da je projekt CroQCI veliki poduhvat te da je Institut nizom vrhunskih znanstvenih rezultata u području kvantnih komunikacija tijekom godina postavljao temelje za sudjelovanje Hrvatske u danas zajedničkom europskom pothvatu izgradnje kvantno-komunikacijske infrastrukture.

''Povrh toga, ključni dio razvojne strategije IRB-a jest jačanje najkonkurentnijih dijelova IRB-a te poticanje kompetitivnih projekata poput onih iz programa Obzor 2020, Obzor Europa te Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Svi ovi uspješni projekti, a posebice kapitalni infrastrukturni projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu (O-ZIP) postavili su čvrste temelje za ovakvu značajnu ulogu IRB-a na projektu CroQCI'', zaključila je dr. sc. Marijeta Kralj uz zahvalu CARNET-u na uspješnom upravljanju konzorcijem, svim partnerima te akademskim i znanstvenim institucijama koje su svojim znanjem i resursima doprinijeli pokretanju projekta CroQCI.

Govoreći o rezultatima koje je tim kvantnih fizičara ostvario na IRB-u, a koji su bili ključni preduvjeti i za projekt CroQCI, dr. sc. Martin Lončarić,  znanstveni voditelj projekta, posebno je istaknuo prijelomni poduhvat prve u svijetu demonstracije međunarodne kvantne komunikacije između tri zemlje - Italije, Slovenije i Hrvatske.

''Ova demonstracija uspješno je održana u sklopu sastanka zemalja članica G20 u Italiji u kolovozu 2021. godine, a iz Hrvatske su je predvodili Institut Ruđer Bošković, Fakultet prometnih znanosti i Odašiljači i veze. Ova inicijativa bila je preteča danas sve-europskog pothvata EuroQCI'', istaknuo je dr. sc. Martin Lončarić.

dr. sc. Martin Lončarić

Transfer znanja i gospodarski utjecaj

Strateški važnim za državu projekt CroQCI označio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, dodajući da je i cilj Digitalnog desetljeća EU do 2030. imati kvantno računalo i tehnologije za prijenos podataka u kvantnim mrežama kojima će se osigurati sigurnija komunikacija i zaštita podatkovnog prometa.

Projekt CroQCI, kao važan dio strateških inicijativa, donosi značajnu dodanu vrijednost u obliku prijenosa znanja između istraživačke zajednice i partnerskih institucija, što će omogućiti proizvodnju komponenti, uređaja i softvera za uporabu novih kvantnih tehnologija.

Ovo će imati ključan utjecaj na promicanje primjene visoke tehnologije i gospodarski rast, ne samo unutar Hrvatske već i šire, na europskoj razini. U sklopu projekta, demonstracija kvantnog distribuiranja ključeva (QKD) pružit će priliku za edukaciju i osposobljavanje korisnika u tehnologijama kvantnih komunikacija, čime se povećava spremnost za dizajniranje i implementaciju budućih generacija visoko sigurnih komunikacijskih mreža, zaključeno je danas.

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.