Prijeđite na glavni sadržaj

Računalna rješenja u bioznanostima: Uloga molekulske fleksibilnosti (CompSoLS-MolFlex)

Računalna rješenja u bioznanostima: Uloga molekulske fleksibilnosti (CompSoLS-MolFlex)
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
900.000,00
Datum početka
15.7.2014.
Datum završetka
14.12.2018.
Status
Završen

Glavni istraživač

Molekulska fleksibilnost je ključno svojstvo u nizu važnih procesa - od smatanja proteina do dizajna naprednih materijala. Međutim, njen utjecaj na određeni proces još uvijek ne razumijemo dovoljno detaljno. Izravno istraživanje ovog svojstva eksperimentalnim postupcima je vrlo teško jer se makroskopskim opažanjem ne mogu razabrati zbivanja na razini atoma i molekula. S druge strane, računalne simulacije nam daju vrlo detaljne podatke o molekulskoj dinamici i fleksibilnosti. Računalni pristup zato ima ključnu ulogu za tumačenje eksperimentalnih rezultata i za uspješnije poimanje ovih pojava.

U ovom projektu suvremenim računalnim postupcima istražuje se uloga molekulske fleksibilnosti u nizu pažljivo odabranih primjera. Ovi primjeri su odabrani tako da obuhvaćaju veliki raspon na veličinskoj i vremenskoj skali, i svrstani su u ove grupe: (i) peptidi i spektroskopija, (ii) proteinska struktura i fleksibilnost, i (iii) transformacije enzima. Odabrani primjeri su visoko komplementarni i sinergijski i svi redom imaju važnu primjenu u raznim područjima (bio)kemije.

Pored samog istraživanja, svrha projekta je učvrstiti vrlo uspješnu i kompetitivnu istraživačku skupinu u računalnim bioznanostima, osnovanu na IRB-u. Ova grupa istraživača već se potvrdila uspješnom realizacijom EU-FP6 projekta (2007-2010). Sadašnji tim istraživača dobro je osposobljen za novi projektni zadatak, čemu pridonosi ravnoteža između starijih istraživača s odličnim pokazateljima uspjeha, i mlađih znanstvenika s izvrsnim potencijalom. Financijska potpora HrZZ projektnom timu ključna je za održavanje njihove kompetitivnosti u području računalnih bioznanosti u globalnoj znanstvenoj zajednici.

Računalna rješenja u bioznanostima: Uloga molekulske fleksibilnosti (CompSoLS-MolFlex)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.