Prijeđite na glavni sadržaj

Foto-osjetljive kvantne strukture za primjenu u senzorima, fotoćelijama i cijepanju vode - FoKs

Foto-osjetljive kvantne strukture za primjenu u senzorima, fotoćelijama i  cijepanju vode - FoKs

Uređaji koji se planiraju istraživati tijekom projekta:  (a) solarne ćelije, (b) senzori za biomolekule i (c) uređaji za cijepanje vode. 

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
169.398,10
EUR
Datum početka
15.12.2023.
Datum završetka
14.12.2027.
Status
Aktivan

Primjena materijala baziranih na kvantnim strukturama u nanotehnologiji, a posebno u foto-osjetljivim uređajima, spada u jedno od najvažnijih područja znanstvenih istraživanja. Poznato je da poluvodičke kvantne strukture imaju jedinstvena optička i električna svojstva zbog efekata kvantnog zatočenja na nosioce naboja u njima. Stoga njihov energetski procijep ovisi o građi, obliku i veličini kvantnih struktura, te ga je moguće kontrolirano mijenjati. Efekti zatočenja su posebno jaki u jezgra/ljuska kvantnim strukturama gdje su često elektroni i šupljine prostorno separirani. Sljedeći vrlo značajan efekt je generacija višestrukih ekscitona pri pobudi jednim fotonom. Zbog njega se dobiva stupanj konverzije upadnog fotona u elektrone (kvantna efikasnost) veći od 100% za neke energije fotona. Ovaj efekt je posebno značajan za foto-osjetljive uređaje.

Osnovni cilj projekta je iskoristiti i usavršiti gore navedena svojstva foto-osjetljivih kvantnih struktura baziranih na germaniju za izradu efikasnih senzora, detektora, solarnih ćelija i uređaja za cijepanje vode. Naša dosadašnja istraživanja rezultirala su serijom takvih materijala sastavljenih od prostorno uređenih mreža Ge kvantnih struktura u raznim dielektričnim matricama. U te materijale spadaju 3D mreže od Ge, Ge/Si i Ge/metal jezgra/ljuska kvantne točake i Ge kvantne žice. Oni pokazuju energijski procijep u rasponu energija, apsorpciju u području IR od UV, vrlo jaku foto-generiranu struju, te iznimno izražen efekt generacije višestrukih ekscitona, pored vrlo zanimljive strukture. Osim toga, ove kvantne strukture su uronjene u matrice, te su vrlo stabilne i bezopasne za zdravlje.

Zavod za fiziku materijala

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.