Prijeđite na glavni sadržaj

Lokaliteti

Rijeka Ilova

 2016. godina

2017. godina

Poluotok Pelješac

2016.godina

 
2017.godina

Riblja farma «Ciplić» nalazi se u Malostonskom zaljevu. Malostonski zaljev se nalazi na završetku Neretvanskog kanala u koji utječe rijeka Neretva. Obuhvaća predio od Zaton Dola i Malog Stona na jugoistoku do ušća Neretve na sjeverozapadu. Dužina zaljeva je 28 km, a na najširem dijelu širina je 6.1 km. Zbog velike razvedenosti vanjskog i unutrašnjeg dijela zaljeva ukupna dužina obalne linije iznosi oko 100 km. Najveća dubina zaljeva je 29 m, međutim na prostoru od više od 80 posto zaljeva dubina iznosi između 20 i 29 m. Ekološke prilike u zaljevu najviše ovise o utjecajima s kopna, a manjim dijelom s otvorenog mora.

Vanjski i srednji dio zaljeva povremeno je pod jačim, a njegov unutarnji dio pod slabijim utjecajem slatke vode rijeke Neretve, osobito za vrijeme većeg vodostaja rijeke i jačih zapadnih vjetrova. Na hidrofizičke i ekološke odnose u zaljevu najviše utječu snažni podvodni izvori slatke vode koji se nalaze u unutarnjem dijelu zaljeva. Prema koncentraciji hranjivih soli i količini fitoplanktona, zaljev se može kvalificirati kao prirodno umjereno eutrofiziran sustav. Glavninu proizvodnje na ribljoj farmi «Ciplić» čini uzgoj lubina (Dicentrarchuslabrax) i orade (Sparusaurata).

Ribnjačarstvo Poljana

http://www.ribnjacarstvo-poljana.hr/index.php

 

Ribnjačarstvo Poljana je proizvođač slatkovodne ribe u Republici Hrvatskoj i jedan od najvažnijih u ovom dijelu Europe.

Utemeljeno je 1902. godine kao samostalno dioničko društvo. Preživilo je sve društveno-političke promjene i od 1993. opet je dioničko društvo.

Nalazi se u Kaniškoj Ivi, na srednjem toku rijeke Ilove u njenom lijevom zaobalju. Pogoni Ribnjačarstva prostiru se na 1300 hektara površine. Vlastita infrastruktura je mrijestilište, mješaona riblje hrane, velika skladišta, kolna vaga, uskotračna pruga i veliki vozni park.

Proizvodni program je uzgoj toplovodne slatkovodne ribe slijeva Save i Drave. 90% proizvodnje je proizvodnja šarana, a zastupljeni su još som smuđ, štuka, patuljasti somić, bijeli amur, sivi glavaš, bijeli glavaš, linjak, srebrni karas, zlatni karas i jegulja. Prehrana su žitarice uzgojene na hrvatskim poljima, primjenjuje se prirodna dezinfekcija, gnojidba ribnjaka je putem organskih gnojiva. Ribnjačarstvo Poljana danas uzgoji oko 1100 tona ribe. Hrvatska gospodarska komora dodijelila je Ribnjačarstvu Poljani oznaku Izvorno hrvatsko (poljanski šaran) i Hrvatska kvaliteta.

Rijeka Krka

2016. godina2017. godina

Farma pastrva

http://viribus.hr/tag/ribnjak-krcic-knin/

 

Ribnjak «Krčić» u Kninu snabdijeva se s mlađom kalifornijske pastrve iz Gračanskog ribnjaka u Zagrebu, a veličine 0,3-0,5 grama te u čistoj pitkoj izvorskoj vodi rijeke Krke uzgaja kroz slijedećih 18 – 22 mjeseca do težine od 250-400 grama. Autohtona potočna pastrva proizvodi se od uzgoja matičnih riba te njihovog mrijesta, oplodnje, inkubacije ikre, proizvodnje mlađi te konzumne ribe. Dio te ribe koristi se za poribljavanje salmonidnih voda tj. rijeke Krke, Cetine, Kupe, Slunčice.

Na ribnjacima se u izvorskoj, čistoj, pitkoj i kvalitetnoj hladnoj vodi, konstantne temperature od 9,5 ± 0,5 ºC, proizvodi mlađ i konzumna pastrva. Zbog tako konstantne i optimalne temperature tijekom cijele godine, proizvedena pastrva je vrhunske kvalitete.

Kao jedan od većih proizvođača pastrva u Hrvatskoj posjeduju najsuvremeniji pogon za čišćenje, preradu i pakiranje riba. Prerada je registrirana za prodaju u Europi pod registracijskim brojem 1370 te radi i po HACCP sustavu i pod stalnom je kontrolom veterinarske inspekcije.

AQUAHEALTH - Mikrobna ekologija voda kao pokazatelj zdravstvenog stanja okoliša (HRZZ IP-2014-09-3494)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.