Prijeđite na glavni sadržaj

Provođenje programa praćenja stanja u slatkovodnom ribarstvu u 2012. godini - Grupa C - ribolovno područje Kupa

Kategorija
Društvena zajednica
Šifra projekta
Ministarstvo poljorivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
Ukupan iznos financiranja projekta
154.000,00
HRK
Datum početka
15.6.2012.
Datum završetka
31.12.2012.
Status
Završen

Laboratorij za akvakulturu i patologiju akvatičkih organizama

Provođenje programa praćenja stanja u slatkovodnom  ribarstvu u 2012. godini - Grupa C - ribolovno područje Kupa

Istraživanja se provode na ribolovnom području KUPA. Obrađuju se ribolovne vode rijeke Kupe, Dobre, jezera Lešće, Korane i Mrežnice, a tijekom istraživanja utvrđuje se:
 
1.Kvantitativni i kvalitativni sastav ihtiofaune (sistematizirano prema redovima, porodicama, rodovima), s postotnim udjelom zastupljenosti pojedinih vrsta u porodicama/rodovima, odnosno masenim udjelom pojedine vrste u ukupnoj ihtiomasi.
 
2.Procjena godišnjeg prirasta ekonomski važnih vrsta za športski i gospodarski ribolov u ribolovnim vodama, izražen u kg/ha;Napravit će se na osnovu podataka iz G.O., godišnjih planova i njihovog izvršenja od strane sportskih društava. Nakon utvrđenih i stvarno izvršenih poribljavanja, ulova, istraživanja na terenu i naših analiza ulova izrađuju se prijedlozi i zaključci potrebni za daljnje gospodarenje vodotocima.

3.Okvirni higijensko-sanitarni uvjete i ocjena zdravstvenog stanja ihtiofaune; Zdravstveno stanje ihtiopopulacije određuje se na temelju općeg kliničkog pregleda, mikroskopskog pregleda, sekcije, te uzimanja uzoraka za laboratorijsku pretragu na parazite, bakterije i viruse. Uz određivanje stanja ihtiofaune provodi se i analiza osnovnih hidrografskih, fizikalno-kemijskih i bioloških obilježja vode.

4.Mjere za zaštitu i održavanje ribljih zaliha te način provođenja tih mjera, što uključuje organizaciju ribočuvarske službe, praćenje incidentnog onečišćenja voda, oboljenja, ugibanja riba; planiranje i organizaciju premještaja ribe nakon poplava, planiranje selektivnog ribolova onih vrsta koje ugrožavaju druge vrste;
 
5.Količina dozvoljenog dnevnog i godišnjeg ulova ribe po vrstama u športskom ribolovu po ribolovnim zonama, uključivo ukupnu količinu dozvoljenog dnevnog i godišnjeg ulova po vrstama, količinu dozvoljenog ulova temeljenog na godišnjem prirastu za svaku ribolovnu vodu ovlaštenika ribolovnog prava;
 
6.Količinu ukupnog ulova u gospodarskom ribolovu na područjima na kojima je isti dozvoljen, po svakoj povlastici i svakoj ribolovnoj zoni. 

Ostali suradnici

Dr.sci. Damir Kapetanović
Dr.sc. Marija Tomec
Dr. sci. Damir Valić
Dr.sci. Irena Vardić Smrzlić
Zdenko Roman, viši tehnički suradnik
Branko Španović, viviši tehnički suradnik
Zvjezdana Šoštarić Vulić, viši tehnički suradnik

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.