Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za biološku raznolikost

Biološka raznolikost obuhvaća varijabilnost svih oblika života na Zemlji, od razine gena, vrsta organizama, pa sve do ekosustava.

Biološki resursi čine temelj za opstanak i održivi razvoj ljudske civilizacije. Istovremeno, globalna ugroženost velikog broja organizama i ekosustava trenutno je na najvišoj razini u povijesti ljudskog roda. Stoga su istraživanje i zaštita bioraznolikosti od izuzetne važnosti za opstanak čovječanstva.

Laboratorij za biološku raznolikost (LBR) u svojem radu usmjerio se na istraživanje gljiva, kao vrlo velike, ekološki ključne, ali u isto vrijeme i izuzetno slabo istražene skupine organizama. Do danas je znanstveno opisano i prihvaćeno oko 140.000 vrsta gljiva, no smatra se da je njihov ukupan broj negdje između 2,2 i 3,8 milijuna.

U okviru laboratorija provodimo temeljna i primijenjena istraživanja u području taksonomije, filogenetike, biogeografije, ekologije i zaštite gljiva. Taksonomija je biološka znanstvena disciplina koja otkriva, definira (opisuje) i klasificira bioraznolikost. Taksonomskim istraživanjima pristupamo na integrativan način koristeći metode različitih komplementarnih znanstvenih pristupa i disciplina kao što su komparativna morfologija, molekularna filogenetika, DNA barkodiranje, ekologija, populacijska genetika i dr.

U rad laboratorija u novije vrijeme uvedena je i suvremena globalno korištena metoda istraživanja bioraznolikosti putem DNA metabarkodiranja okolišnih uzoraka (tlo, drvo, zrak, voda i dr.) koja se zasniva na tehnologiji sekvenciranja sljedeće generacije (Next Generation Sequencing, NGS).

Podaci o bioraznolikosti gljiva Hrvatske prikupljeni kroz dugi niz godina u laboratoriju činili su temelj za cjelokupnu zaštitu gljiva i njihovih staništa u Hrvatskoj. Članovi LBR sudjelovali su u izradi Pravilnika o zaštiti gljiva (1998, 2002), Crvenog popisa gljiva Hrvatske (2005), Crvene knjige gljiva Hrvatske (2008), Pravilnika o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta (2017) itd. Na svjetskom nivou, sudjelovali su i u procesu evaluacije gljivljih vrsta za potrebe izrade IUCN Globalnog crvenog popisa ugroženih vrsta gljiva (The Global Fungal Red List).

Osim toga, članovi LBR već niz godina djeluju kao eksperti za identifikaciju gljivljih vrsta u slučajevima otrovanja u suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI, Zagreb).

Tijekom dosadašnjeg znanstvenog rada članovi laboratorija objavili su ukupno više od 50 međunarodno recenziranih izvornih znanstvenih radova. U njima su taksonomski definirali i opisali 20 vrsta i šest rodova novih za znanost. Također, više od 1.300 vrsta gljiva su po prvi puta zabilježili na području Republike Hrvatske.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.