Prijeđite na glavni sadržaj

Istraživanje utjecaja otpadnih voda iz farmaceutskih industrija na sastav i profil antibiotičke rezistencije izloženih mikrobnih zajednica u slatkovodnim sedimentima (WINAR)

Istraživanje utjecaja otpadnih voda iz farmaceutskih industrija na sastav i profil antibiotičke rezistencije izloženih mikrobnih zajednica u slatkovodnim sedimentima (WINAR)
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
1.130.600,00 kn
Datum početka
1.9.2015.
Datum završetka
30.11.2018.
Status
Završen

Ovaj projekt okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika s ciljem razumijevanja mogućih posljedica kontinuiranog ispuštanja antibiotika putem farmaceutskih otpadnih voda u vodeni okoliš, posebice na razvoj i širenje rezistencije bakterija na antibiotike. Očekuje se da će primjena najsuvremenijih metagenomskih pristupa, uključenih u predloženo istraživanje, pružiti nove uvide o utjecaju farmaceutskog otpada na vrstu i širenje gena za antibiotičku rezistenciju te sastav bakterijskih zajednica u prihvatnim slatkovodnim sedimentima. Dobiveni rezultati bit će važni za oblikovanje strategija upravljanja okolišem kako bi se smanjila učestalost i širenje antibiotika i gena za antibiotičku rezistenciju preko okolišnih puteva.

Istraživanje utjecaja otpadnih voda iz farmaceutskih industrija na sastav i profil antibiotičke rezistencije izloženih mikrobnih zajednica u slat...

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.