Glavni i opći cilj ovog projekta je razjasniti učinke ispuštanja antibiotika, putem industrijskih otpadnih voda dviju lokalnih farmaceutskih industrija, na prirodne bakterijske zajednice iz slatkovodnog okoliša, posebice s naglaskom na to kako su pogođeni sastav zajednica i rezistom.

Specifični ciljevi:

  1. Procijeniti rasprostranjenost antibiotika i teških metala u vodenom okolišu recipijentu industrijskih otpadnih voda i identificirati "vruće točke" za razvoj antibiotičke rezistencije.
  2. Identificirati i karakterizirati gene za antibiotičku rezistenciju iz mikroorganizama iz sedimenata uzorkovanih na "vrućim točkama" i referentnim lokacijama.
  3. Karakterizirati prostorni utjecaj ispuštanja otpadnih voda na mobilnost i tip plazmida koji nose antibiotičku rezistenciju.
  4. Odrediti prostorne i vremenske obrasce učestalosti gena za antibiotičku rezistenciju u slatkovodnim sedimentima pod utjecajem industrijskog onečišćenja i sa referentnih lokacija.
  5. Procijeniti prostornu i vremensku dinamiku sastava bakterijskih zajednica u slatkovodnim sedimentima pod utjecajem industrijskog onečišćenja i sa referentnih lokacija. 

Istraživanje utjecaja otpadnih voda iz farmaceutskih industrija na sastav i profil antibiotičke rezistencije izloženih mikrobnih zajednica u slat...

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.