Prijeđite na glavni sadržaj

Druga Međunarodna konferencija IAEA-e o primjeni znanosti i tehnologije zračenja

26.8.2022.
Druga Međunarodna konferencija IAEA-e o primjeni znanosti i tehnologije zračenja

Proučavanje ionizirajućeg zračenja i promjena koje ono inducira u materijalima dovela su do dramatičnog napretka u znanosti i tehnologiji. Danas se zračenje koristi za širok raspon postupaka u medicini, industriji, poljoprivredi i istraživanjima. O ovim i mnogim drugim temama raspravlja se na Drugoj međunarodnoj konferenciji o primjeni znanosti i tehnologije zračenja (ICARST), koju organizira Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču, Austrija, od 22. do 26. kolovoza 2022.

Konferencija okuplja oko 800 znanstvenika, i stručnjaka u području radijacijske tehnologije iz 90 zemalja.

Zračenje je sastavni dio svakodnevnog života. Primjene zračenja mogu pomoći u zaštiti okoliša otkrivanjem i uklanjanjem zagađivača iz vode, zraka i tla. Zračenje također pomaže povećati sigurnost hrane kada se primjenjuje za razvoj novih sorti usjeva i promotora rasta za poljoprivredu te se koristi za uništavanje opasnih patogena u hrani.

Nadalje, zračenje se koristi za sterilizaciju medicinske opreme, razvoj novih materijala i poboljšanje svojstva postojećih u medicini i industriji, zaštititi objekata kulturne baštine od insekata i plijesni te dijagnosticiranju i liječenju mnogih bolesti poput karcinoma.

Jedan od ciljeva konferencije je poticanje suradnje između akademske zajednice, industrije, poduzetnika i kreatora politike, kako bi ideje pretvorili u opipljive rezultate i doprinijeli održivoj budućnosti.

Uz tehničke sekcije, posebna panel rasprava bit će usredotočena na ravnopravnost spolova u znanosti i tehnologiji zračenja. Konferencija će završiti okruglim stolom s ciljem definiranja smjernica za razvoj znanosti i tehnologije zračenja.

Na konferenciji sudjeluje skupina znanstvenika iz Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) Zavoda za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković s nizom predavanja i postera (4 usmena izlaganja i 7 posterskih prezentacija). LRKD ima dugogodišnju uspješnu suradnju s IAEA-om i na poziv IAEA-e sudjeluje kao izlagač i predstavlja svoja znanstvena i primijenjena istraživanja kao i aktivnosti  u području znanosti o zračenju i tehnologiji zračenja.

LRKD jedini je laboratorij u zemlji koji se bavi temeljnim i primijenjenim znanstvenim istraživanjima u području radijacijske kemije, radijacijske tehnologije i dozimetrije zračenja. Od 2021. LRKD-u je dodijeljen certifikat za sterilizaciju medicinske opreme prema normi EN ISO 13485:2016.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.