Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju certificiran prema novoj normi

1.3.2021.
Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju certificiran prema novoj normi

Članovi Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju

Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) jedini je laboratorij u zemlji koji provodi temeljna i primijenjena znanstvena istraživanja u području radijacijske kemije, radijacijske tehnologije i dozimetrije.

Radijacijska metoda koja koristi ionizirajuće zračenje 60Co je učinkovita, jeftina, brza i sigurna metoda koja svojom primjenom krajnjem proizvodu pruža dodanu vrijednost. Metoda ne proizvodi radioaktivnost, nema otpada i time ne predstavlja nikakvu opasnost po okoliš.

Korištenje zračenja u tehnikama obrade medicinskog materijala iznimno je važno u zdravstvenoj zaštiti i očuvanju okoliša jer zamjenjuje druge štetne postupke sterilizacije i dezinsekcije u kojima se koriste toksične i kancerogene kemikalije opasne za ljude i okoliš. Učinkovitost  radijacijske sterilizacije se posebno ogleda u mogućnosti ozračivanja veće količine medicinskih proizvoda, sirovina, opreme i pribora.

Nedavno je LRKD-u u Zavodu za kemiju materijala dodijeljen je certifikat (13.01.2021.) od strane certifikacijske kuće StandCert d.o.o. prema normi EN ISO 13485:2016 'Medicinski uređaji – Sustavi upravljanja kvalitetom – Zahtjevi za regulatorne namjene'.

Predmet i područje certifikacije su metode sterilizacije medicinskih proizvoda, sterilizacija zračenjem, obrada medicinske opreme i proizvoda za zaštitu zdravlja upotrebom gama zračenja.

Certifikacija je u skladu sa standardima HRN EN ISO 11137-1:2015 'Sterilizacija proizvoda za medicinsku upotrebu – Zračenje - Zahtjevi za razvoj, validaciju i rutinsku kontrolu procesa sterilizacije za medicinske proizvode', te HRN EN ISO 11137-3:2017  'Sterilizacija proizvoda za medicinsku upotrebu – Zračenje, Dozimetrijski vodič'.

Certifikacija je važeća do 12. 01. 2024. i svake godine se obnavlja nakon obavljenih redovitih nadzornih pregleda certifikacijskog tijela.

Certificiranje laboratorija dokazuje da ispunjavaju stroge zahtjeve koje standard propisuje te da je kompetentan davati usluge širokom krugu korisnika u zemlji i inozemstvu.

U svom bogatom radu i djelovanju LRKD je do sada stekao brojna priznanja kako znanstveno-akademske zajednice, tako i svojih korisnika i partnera, među kojima svakako treba spomenuti priznanje IAEA-e koja je etanol - klorobenzenski dozimetrijski sustav, koji su osmislili znanstvenici LRKD- a 2009. godine, proglasila trećim najraširenijim dozimetrijskim sustavom u istraživačkim i industrijskim uređajima za ozračivanje diljem svijeta.

Ovaj kemijski sustav je prihvaćen kao zajednička ASTM i ISO norma (ISO/ASTM 51538:2018) i pored sterilizacije medicinske opreme LRKD-a ga koristi u svim ostalim primjenama za potrebe dozimetrije polja zračenja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.