Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatsko-slovenski znanstveno-istraživački bilateralni projekt: Radiolitička sinteza magnetskih nanočestica delta-FeOOH@Au dizajniranih za primjenu u biomedicini

Glavni istraživač

Kategorija
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.1.2020.
Datum završetka
31.12.2022.
Status
Aktivan

Cilj ovog bilateralnog projekta je gama-radiolitička sinteza i detaljna mikrostrukturna karakterizacija kompozitnih magnetskih nanočestica (NČ) δ-FeOOH/Au, s posebnim naglaskom na karakterizaciju transmisijskom elektronskom mikroskopijom atomske rezolucije, kao i ispitivanje SERS aktivnosti sintetiziranih NČ.

Nanočestica zlata i magnetske nanočestice željezovih oksida imaju veoma široku primjenu u brojnim područjima. Dodatna svojstva postižu se sintezom kompozitnih NČ Fe-oksidi/Au tj. magnetska jezgra@Au prevlaka. (Superpara)magnetska jezgra željezovih oksida daje posebna magnetska svojstva i omogućuje privlačenje magnetom, dok zlato daje jedinstvena optička svojstva i omogućuje daljnju funkcionalizaciju površine NČ. To ove kompozitne NČ čini veoma atraktivnim za primjenu u dijagnostici, oslikavanju magnetskom rezonancijom, terapiji tumora hipertermijom, isporuci lijekova i gena, bioseparaciji i katalizi.

U ovom projektu ovakve kompozitne čestice sintetizirat će se gama-radiolitičkom metodom u panoramskom izvoru 60Co na IRB-u. Sinteza ionizirajućim zračenjem je relativno nova, efikasna i ekološki prihvatljiva metoda u kojoj dolazi do homogene i gotovo trenutne redukcije i to bez dodatka često toksičnog/kancerogenog reducensa što je slučaj kod klasičnih metoda sinteze. Osobita pažnja posvetit će se sintezi kompozitnih δ-FeOOH/Au NČ. δ-FeOOH (feroksihit) je rijetko istraživan, a veoma je važan jer je jedini željezov oksihidroksid koji je magnetičan na sobnoj temperaturi, ima veliku specifičnu površinu, izražena adsorpcijska svojstva i veoma dobra magnetska svojstva poput često istraživanih Fe-oksida: magnetita i maghemita. Na IRB-u će se provesti i djelomična karakterizacija sintetiziranih NČ. Detaljna mikrostrukturna karakterizacija (morfološka i fazna analiza) provesti na Kemijskom inštitutu u Ljubljani na jednom od najboljih analitičkih visokorezolucijskih trasmisijskih mikroskopa. To će dati uvid u vrstu nastalih kompozitnih čestica, u kvalitetu nastale prevlake i pomoći rasvjetljavanju mehanizma radijacijske sinteze ovih NČ. Ispitat će se i SERS aktivnost dobivenih kompozitnih NČ na modelnim molekulama kao što su piridin, rodamin B i/ili 4-merkaptobenzojeva kiselina.

Ostali suradnici

Ivan Marić

Asistent
Interni broj:
1597

Anđela Pustak, dr.sc.

Znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1255
Interni broj:
1491

Marijan Gotić, dr.sc.

Znanstveni savjetnik
Tel:
+385 1 456 1123
Interni broj:
1582

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.