Prijeđite na glavni sadržaj

Karakterizacija radiofotoluminiscentnih dozimetara u poljima teških nabijenih čestica - RPLforHCP

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Šifra projekta
IP-‎2020-02-3593
Ukupan iznos financiranja projekta
994000
HRK
Datum početka
15.1.2021.
Datum završetka
14.1.2025.
Status
Aktivan
Karakterizacija radiofotoluminiscentnih dozimetara u poljima teških nabijenih čestica - RPLforHCP

Dozimetrija u radioterapiji snopovima teških nabijenih čestica (HCP)  te dozimetrija zračenja u svemiru trenutno su vrlo aktualne i, s obzirom na složena polja zračenja, vrlo izazovne problematike. Radiofotoluminiscentni (RPL) dozimetar  je dobar kandidat no još uvijek  nedovoljno istražen u poljima protona i težih iona.  

Brojna eksperimentalna straživanja pokazala su da je RPL dozimetar pouzdan za mjerenja u fotonskim i miješanim poljima fotona i neutrona, no računalne simulacije kao i istraživanja u protonskim, a pogotovo poljima težih iona, su malobrojna  i nedovoljna. Predloženo istraživanje doprinjet će razumijevanju dozimetrijskih svojstava RPL dozimetara u HCP-poljima  što je preduvjet za njihovu primjenu u poljima koja sadrže HCP. Posebice, sustavno će se ispitati dozimetrijska svojstva uključujući i trenutno najizazovniju ovisnost odziva detektora o energiji i linearnom prijenosu energije (LET) upadne čestice. 

Prvi dio eksperimentalnih mjerenja radit će se na Tandem Van de Graaff ubrzivaču IRB-a koji pruža mogućnost korištenja različitih ionskih snopova nižih energija. Nakon toga, istraživanja će se nastaviti koristeći kliničke snopove protona i iona ugljika visokih energija u međunarodnim centrima za radioterapiju.  U svim slučajevima, radit će se i modeliranje RPL dozimetara u istraživanom polju koristeći Monte Carlo algoritme te će se dobiveni ekperimentalni rezultati usporediti s rezultatima dobivenim izračunima koji koriste Monte Carlo simulacije.

Znanstvenici koji sudjeluju u projektu imaju veliko iskustvo u eksperimentalnim/računalnim dozimetrijskim istraživanjima,  vođenju dozimetrijskih istraživanja i međunarodnih dozimetrijskih grupa  te imaju značajan međunarodni ugled. 

Ostali suradnici

Željka Knežević Medija, dr.sc.

Voditelj laboratorija viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 456 1098
Interni broj:
1499

Marijana Nodilo, dr.sc.

Stručni suradnik
Tel:
+385 1 456 1156
Interni broj:
1456

dr.sc. Hrvoje Brkić, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek

dr.sc. Liliana Stolarczyk, Danish Center for Particle Therapy, Aarhus, Denmark

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.