Prijeđite na glavni sadržaj

Radiolitički sintetizirane magnetske nanočestice za efekt hipertermije na stanicama raka (RadMagnNanoHyperT)

Radiolitički sintetizirane magnetske nanočestice za efekt hipertermije na stanicama raka (RadMagnNanoHyperT)
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
190.291,34
EUR
Datum početka
30.12.2023.
Datum završetka
29.12.2027.
Status
Aktivan
Više informacija

Glavni istraživač

Ovaj HRZZ projekt (IP-2022-10-3687) bavi se gama-radiolitičkom sintezom magnetskih nanočestica i primjenom ovako sintetiziranih nanočestica za ubijanje stanica raka efektom magnetske hipertermije. Radiolitička sinteza je relativno nova metoda sinteze nanočestica. Brza je, učinkovita i ne zahtijeva kemijske reducense koji su često toksični, što joj daje veliku prednost pred klasičnim metodama sinteze. Relativno lakom kontrolom parametara ozračivanja omogućuje sintezu nanočestica kontrolirane veličine, oblika i faznog sastava.

U ovom projektu anizotropne magnetske nanočestice (MNČ) željezovih oksida i nanočestice ferita sintetizirat će se gama-zračenjem u prisutnosti prikladnih polimera. Ove čestice posjeduju visoku kristalnu anizotropiju i izvrsna magnetska svojstva te su netoksične, što ih čini pogodnim za ubijanje stanica raka magnetskom hipertermijom. Provest će se detaljna mikrostrukturna analiza te magnetska i Mössbauerova mjerenja kako bi se istražila ferimagnetska i/ili superparamagnetska priroda sintetiziranih MNČ. MNČ sintetizirane radiolitičkom metodom koristit će se za ubijanje stanica raka u prisutnosti izmjeničnog magnetskog polja oslobađanjem topline koja rezultira porastom temperature. Očekuje se da će sintetizirane anizotropne MNČ imati znatno više vrijednosti SAR-a (parametra specifične apsorpcije) od odgovarajućih sferičnih MNČ. Efikasnost magnetskog grijanja uzoraka bit će analizirana kako bi se procijenio njihov potencijal za primjenu u magnetskoj hipertermiji. Ova će se mjerenja izvoditi korištenjem komercijalnog uređaja za magnetsko grijanje koji će se kupiti sredstvima ovog projekta. Sintetizirane MNČ će se primijeniti na stanice raka i mjerit će se njihova subcelularna akumulacija, citotoksičnost i efekt magnetske hipertermije na ubijanje stanica. Smatra se da magnetska hipertermija stvara reaktivne kisikove vrste, što dovodi do smrti stanica. Poseban naglasak će biti na rasvjetljavanju molekularnog mehanizma smrti stanica.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.