Prijeđite na glavni sadržaj
RecNewPath – Rekombinacija, popravak DNA i očuvanje integriteta genoma: novi putevi

 Inicijacija rekombinacije na dvolančanim krajevima DNA u različitim varijantama RecF puta: uloga različitih nukleaza i helikaza. 

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Datum početka
1.9.2014.
Datum završetka
31.8.2018.
Status
Završen

Glavni istraživač

Homologna rekombinacija je esencijalan biološki proces koji sudjeluje u popravku DNA i u očuvanju integriteta genoma. Ključnu ulogu u rekombinaciji kod bakterija ima protein RecA, a njegovi homolozi prisutni su i u viših organizama, uključujući čovjeka. Protein RecA djeluje u obliku nukleoproteinskog filamenta koji se formira na jednolančanoj DNA te katalizira sparivanje i izmjenu lanaca između dva homologna dupleksa. U bakteriji Escherichia coli, u sklapanju RecA filamenta sudjeluju proteinski kompleksi RecBCD i RecFOR. Nedavno smo otkrili da neki mutanti bakterije E. coli mogu relativno dobro rekombinirati i u odsutnosti proteinskih kompleksa RecBCD i RecFOR. Ta rekombinacija ovisi o proteinu RecA što ukazuje na postojanje alternativnog mehanizma stvaranja RecA filamenta. Cilj ovog projekta je genetički karakterizirati ovaj RecBCD- RecFOR-neovisan put rekombinacije te rasvjetliti novi mehanizam sklapanja RecA filamenta u bakteriji E. coli.

Iako je protein RecA ključan za rekombinaciju u bakterija, recA mutanti radiorezistentne bakterije Deinococcus radiodurans sposobni su u određenoj mjeri za rekombinacijski popravak dvolančanih lomova DNA. Naši nedavni rezultati pokazali su da je taj RecA-neovisan popravak neprecizan i da dovodi do velikih kromosomskih rearanžmana. U sklopu projekta nastojat ćemo otkriti ključne gene/proteine uključene u RecA-neovisni popravak DNA te karakterizirati, na razini sekvence, velike genomske rearanžmane u bakteriji D. radiodurans.

S obzirom da je rekombinacija fundamentalan proces sačuvan tijekom evolucije, naša istraživanja na bakterijama mogla bi pomoći u rasvjetljavanju rekombinacijskih mehanizama u višim, eukariotskim organizmima. Rezultati ovog projekta mogli bi stoga pomoći i u razumijevanju mehanizama nastanka raka i nasljednih bolesti kod čovjeka koje su povezane s poremećajima u rekombinacijskim procesima.  

Zavod za molekularnu biologiju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.