Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za molekularnu mikrobiologiju

Istražujemo molekularne mehanizme genetičke rekombinacije i rekombinacijskog popravka DNA kod prokariota.

Laboratorij za molekularnu mikrobiologiju

Homologna genetička rekombinacija je esencijalan biološki proces koji se odvija u stanicama svih živih organizama. Ona ima dvije ključne uloge:sudjeluje u popravku oštećenja u molekuli DNA i time osigurava cjelovitost genoma, njegovu pravilnu funkciju te prijenos s roditelja na potomstvo, i omogućava izmjenu genetičkog materijala između kromosoma ili unutar njih i time potiče genetičku raznolikost.Rekombinacija stoga značajno pridonosi preživljenju stanica i organizama te omogućava njihovu evoluciju.

Cilj naših istraživanja je stjecanje novih spoznaja o molekularnim mehanizmima genetičke rekombinacije i rekombinacijskog popravka DNA kod prokariota, čime se širi ukupno znanje o funkcioniranju živih stanica i njihovoj evoluciji.

Kod bakterije Escherichia coli  izučavamo uloge nukleaza u popravku oštećenja DNA koja nastaju spontano, tijekom normalnog eksponencijalnog rasta bakterija (više) ili su izazvana čimbenicima iz okoliša (kao što su UV zračenje, ionizirajuće zračenje, kemikalije i dr.) (više). Posebnu pažnju posvećujemo istraživanju funkcionalne povezanosti različitih nukleaza s enzimom RecBCD.
 Činjenica da su tijekom evolucije bakterijske stanice razvile velik broj nukleaza te da postoji djelomično preklapanje njihovih aktivnosti govori o velikom značaju ovih enzima u održavanju strukture i funkcije genoma.

Kod bakterije Deinococcus radiodurans izučavamo molekularni mehanizam popravka DNA koji omogućava brzu i preciznu rekonstituciju genoma nakon izlaganja ekstremnim dozama gama-zračenja, a na kojem se temelji izuzetna radiorezistencija ovog mikroorganizma. Ova istraživanja pomažu razumijevanju načina na koji živa bića preživljavaju i prilagođavaju se estremnim životnim uvjetima (kao što su zračenje ili isušivanje) koji izazivaju teška oštećenja svih staničnih komponenti, među njima i molekule DNA. (više)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.