Prijeđite na glavni sadržaj

Određivanje biokompatibilnosti molidbenovih i volframovih nanočestica: mjerenje citotoksičnosti i upalnog odgovora u in vitro kulturi stanica čovjeka

Glavni istraživač

Kategorija
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.1.2018.
Datum završetka
31.12.2019.
Status
Završen

Određivanje biokompatibilnosti molidbenovih i volframovih nanočestica: mjerenje citotoksičnosti i upalnog odgovora u in vitro kulturi stanica čovjeka

Bolničke infekcije predstavljaju četvrti po učestalosti tip bolesti modernog svijeta te uzrokuju najčešće komplikacije prilikom bolničkog liječenja. Prijenos bakterija odnosno bakterijskih biofilmova predstavlja problem i u drugim okruženjima kao što su na primjer javni prijevoz ili pakiranje hrane. Za uništavanje postojećih bakterija najčešće se koriste različiti biocidni pripravci koji mogu sadržavati različite organske spojeve poput antibiotika triklosana. Upotreba ovih spojeva ima također i neželjene posljedice ponajprije povećanje otpornosti bakterija na antibiotike. Naknadno je međutim pokazano da ioni i nanočestice srebra i bakra osim protubakterijskog djelovanja imaju toksično djelovanje na stanice čovjeka. Nedavno je pokazano da spojevi molidbena (Mo) i volframa (W) imaju izrazito protubakterijsko, a uspješnost protubakterijskog djelovanja nanočestica baziranih na trioksidu molidbena pokazana je na različitim bakterijskim kulturama.

Molidbenove i volframove nanočestice sintetizirane na Institutu Jožef Stefan posjeduju jedinstven oblik i stupanj anizotropije, a njihovo protubakterijsko djelovanje potvrdili smo u prethodnom istraživanju (neobjavljeni rezultati). Da bi se nanomaterijali mogli koristiti u medicinske svrhe potrebno je pokazati da isti u dodiru sa živim tkivom ne izazivaju oštećenje tkiva ili alergijske reakcije organizma, odnosno ne potiču upalni odgovor. U skladu s tim potrebno je odrediti citotoksičnost molidbenovih I volframovih nanočestica u stanicama čovjeka. U okviru ovog projekta cilj nam je istražiti biokompatibilnost molidbenovih i volframovih nanočestica u stanicama čovjeka, odnosno ispitati njihovu citotoksičnost i potencijal poticanja upalnog odgovora u stanicama čovjeka.

Ostali suradnici

dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, IRB, Zagreb

mag. ing. mol. biotechn. Davor Nestić, doktorand, IRB, Zagreb

mag. biol. mol. Ana Dekanić, doktorand, IRB, Zagreb

dr. sc. Ksenija Božinović, poslijedoktorand, IRB, Zagreb

dr. sc. Maja Remškar, JSI, Ljubljana

mag. biol. Eva Kranjc, doktorand, JSI, Ljubljana

mag. phys. Luka Pirker, doktorand, JSI, Ljubljana

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.