Prijeđite na glavni sadržaj

Uloga disfunkcije lizosoma u nastanku neurodegenerativnih bolesti

Kategorija
Projekti Fonda "jedinstvo uz pomoć znanja"
Iznos financiranja
1.755.952,96
HRK
Datum početka
15.10.2013.
Datum završetka
14.10.2015.
Status
Završen

Laboratorij za istraživanje neurodegenerativnih bolesti

Uloga disfunkcije lizosoma u nastanku neurodegenerativnih bolesti

Lizosomi su specifične stanične organele u kojima se odvija razgradnja nefunkcionalnih proteina ili oštećenih staničnih dijelova. Poremećena funkcija lizosoma može dovesti do nakupljanja proteina te uzrokovati degeneraciju stanica i njihovo odumiranje. Takvo nakupljanje proteina događa se u mozgu, što kao posljedicu može imati nastanak teških neurodegenerativnih bolesti u čovjeka, kao što su Alzheimerova bolest (AB) i Parkinsonova bolest (PB).

Iako AB i PB spadaju u najčešće neurodegenerativne bolesti, još uvijek za njih ne postoji adekvatna terapija, kojom bi se spriječila ili izliječila AB i PB. Također, nisu potpuno poznati stanični procesi koji uzrokuju nastanak ovih bolesti. Ovim projektom želimo upotrijebiti naša znanja i suvremenu, sofisticiranu tehnologiju kako bismo otkrili molekularni mehanizam koji dovodi do nastanka AB i PB s ciljem razvoja specifične i učinkovite terapije.

Nedavna istraživanja sugeriraju da bi disfunkcija lizosoma mogla rezultirati nakupljanjem proteina i neurodegeneracijom. Osim toga, intrigantno je da nekoliko rijetkih nasljednih bolesti u čovjeka koje su uzrokovane disfunkcijom lizosomalnih proteina, kao što je bolest Niemann-Pick tipa C (NPC), pokazuje neurodegeneraciju i nakupljanje proteina karakterističnih za AB i PB. Iako ovi nalazi dodatno potvrđuju povezanost poremećene funkcije lizosoma, nakupljanja proteina i neurodegenerativnih procesa, molekularni detalji ove veze još uvijek nisu razjašnjeni.

Koristeći stanični model lizosomalne bolesti NPC cilj ovog projekta je ispitati ulogu lizosoma i njihove disfunkcije na nakupljanje peptida amiloid-beta (Abeta) i alfa-sinukleina (a-syn), dva ključna proteina u patogenezi  Alzheimerove, odnosno Parkinsonove bolesti.Farmakološkim tretmanima i genetičkim manipulacijama istražit ćemo može li stimulacija ili inhibicija funkcije lizosoma doprinijeti uklanjanju nakupina proteina Abeta/a-syn te može li njihova razgradnja u lizosomima umanjiti neurotoksičnost i odumiranje neurona.

Osim toga, primjenom state-of-the-art tehnologije induciranih pluripotentnih matičnih stanica i reprogramiranjem fibroblasta pacijenata s NPC razvit ćemo humani model stanica neurona NPC. Humane neurone NPC ćemo koristiti kako bismo potvrdili biološki relevantne čimbenike odgovorne za (dis)funkciju lizosoma, nakupljanje proteina Abeta/a-syn i neurodegeneraciju. Ovaj projekt će  doprinijeti razvoju novih ideja za učinkovitu i visoko specifičnu terapiju neurodegenerativnih bolesti, kao što su AB i PB. Rezultati ovog projekta bi mogli ukazati na disfunkciju lizosoma kao jedinstvenog mehanizma odgovornog za pojavu neurodegeneracije i dovesti do razvoja novog pristupa liječenju neurodegenerativnih bolesti.

Ostali suradnici

logo1
krainc
 Dimitri Krainc, MD

 Chair, Department of Neurology
 Director, Center for Rare Neurological Diseases (CRND)
 e-mail: krainc@northwestern.edu

Homepage

unknown
 Jessica McDonald, PhD

 e-mail: jessica.mcdonald@northwestern.edu

logo2

Martina Malnar

M

M

Tel:
+385 1 457 1284
Interni broj:
1841

Mirsada Čaušević

M

Č

Tel:
+385 1 457 1284
Interni broj:
1841

Stjepko Čermak

S

Č

Tel:
+385 1 457 1284
Interni broj:
1841

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.