Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za istraživanje neurodegenerativnih bolesti

Laboratorij za istraživanje nurodegenerativnih bolesti (LINB) bavi se proučavanjem molekularnog mehanizma Alzheimerove bolesti i srodnih neurodegenerativnih oboljenja. U laboratoriju koristimo različite stanične linije, primarne kulture nurona, kulture organotipskih rezova mozga kao i mišje modele.

Laboratorij za istraživanje neurodegenerativnih bolesti

Laboratorij za istraživanje neurodegenerativnih bolesti (LINB) bavi se proučavanjem temeljnih mehanizama neurodegenerativnih bolesti koristeći metode molekularne i stanične neurobiologije te različite in vitro, ex vivo i in vivo modele. Cilj nam je stečena znanja primijeniti za razvoj novih oblika liječenja i prevencije ovih bolesti.

Laboratorij za istraživanje neurodegenerativnih bolesti teži kompetitivnim i međunarodno priznatim istraživanjima, kontinuiranom znanstvenom i stručnom usavršavanju istraživača, kao i jačanju domaće i međunarodne suradnje.

Glavna područja istraživanja Laboratorija su:

  • proučavanje molekularnog mehanizma nastanka Alzheimerove bolesti, posebice utjecaja lipida na nastanak i razvoj bolesti
  • istraživanje molekularnog mehanizma neurodegeneracije u rijetkoj nasljednoj bolesti Niemann-Pick tipa C
  • ispitivanje uloge disfunkcije lizosoma i vezikularnog transporta u patogenezi neurodegenerativnih bolesti
  • pronalaženje lipidnih biomarkera neurodegenerativnih bolesti
  • istraživanje uloge Tff3 proteina u metabolizmu i neurodegeneraciji

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.