Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Znanstveni projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.2.2007.
Datum završetka
31.12.2011.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Sažetak

 

Stresom izazvani poremećaji (akutni stresni poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj), ovisnosti (alkoholizam), agresivno/suicidalno ponašanje, poremećaji hranjenja i deficit pažnje i hiperaktivni poremećaj su česti, multifaktorijalni i poligenski psihijatrijski poremećaji. Oni izazivaju značajnu patnju bolesnika i njihovih obitelji i opterećuju troškovima cijelo društvo. Molekularna podloga tih poremećaja uključuje promjene neurotransmitorskih (prvenstveno serotonina - 5-HT, noradrenalina, dopamina) i neuroendokrinih sustava i funkcionalne polimorfizme gena koji kontroliraju aktivnost pripadajućih proteina.

 Ciljevi ovog istraživanja su:
  • odrediti biološke (5-HT i monoaminooskidaza - MAO, dopamin-beta hidroksilaza - DBH, katehol-o-metil transferaza (COMT), kortizol) i genetske (MAO-A, MAO-B, DBH, COMT, živčani čimbenik iz mozga  -BDNF, prijenosnike i receptore za 5-HT, dopamin i noradrenalin) pokazatelje u razvoju i liječenju psihijatrijskih i stresom izazvanih poremećaja, ovisnosti, poremećaja ponašanja i komorbidnih kognitivnih poremećaja, te istražiti povezanosti tih čimbenika s pojavom bolesti, suicidalnim/agresivnim ponašanjem i odgovorom na liječenje.

 

Pretpostavka je da su biološki i genetski pokazatelji promijenjeni u tim poremećajima, i da mogu pomoći pri boljem utvrđivanju podtipa bolesti, odgovora na liječenje, suicidalnog/agresivnog ponašanja, i prepoznavanju osoba koje će razviti određeni poremećaj nakon izlaganja psihotraumi.

 

Očekujemo da će rezultati pridonijeti boljem poznavanju nastanka i liječenja, objasniti multiple interakcije između pojedinih bioloških sustava i gena u psihijatrijskim i stresom izazvanim poremećajima,  te poboljšati razumijevanje njihove biološke i genetske podloge.

 

Biološki pokazatelji u krvi bolesnih i zdravih osoba odredit će se pomoću fluorimetrijske, fotometrijske i kemoluminiscentne metode, a genski polimorfizmi utvrdit će se metodama molekularne genetike (PCR, real time-PCR i RFLP).

Dijagnoze će se postaviti primjenom Strukturiranog kliničkog intervjua prema DSM-IV kriterijima, te pomoću kliničkih procjenskih  skala. Rezultate ćemo provjeriti ako naši pokazatelji, određeni «na slijepo» tj. bez uvida u dijagnozu, potvrde podtip bolesti, određeno ponašanje ili terapijski odgovor.

Važnost istraživanja jest u njegovoj kliničkoj primjeni: biološki i genetski pokazatelji mogu predvidjeti terapijski odgovor, tip bolesti, razvitak poremećaja nakon izlaganja psihotraumi, ili otkriti suicidalno ili agresivno ponašanje.

Laboratorij za molekularnu neuropsihijatriju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.