Prijeđite na glavni sadržaj

IRB predstavio HRZZ projekt tijekom službene posjete delegacije Republike Koreje

17.9.2018.
IRB predstavio HRZZ projekt tijekom službene posjete delegacije Republike Koreje

Delegacija Republike Koreje na nedavno održanom sastanku u Hrvatskoj zakladi za znanost i Ministarstvu znanosti i obrazovanja imala je priliku upoznati se sa znanstvenim sustavom Republike Hrvatske kao i s programima Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ). Znanstveni savjetnik i voditelj Grupe za računalnu organsku kemiju i biokemiju na IRB-u, dr.sc. Robert Vianello, održao je prezentaciju o projektu financiranom od strane HRZZ-a: 'Računalne simulacije u modernoj kemiji i biokemiji'.

U svojoj prezentaciji, dr. sc. Vianello predstavio je ekspertizu i ostvarene rezultate u područjima od interesa predstavnicima Južne Koreje, uključujući višegodišnje iskustvo u računalnim simulacijama bioloških sustava u mozgu odgovornih za nastanak i napredak neurodegenerativnih bolesti s ciljem razvoja efikasnijih lijekova.

Poseban naglasak dan je na računalnom dizajnu novih organskih materijala, uključujući razvoj molekularnih senzora i senzorskih materijala za brzu i okom-vidljivu detekciju metalnih iona i promjena u pH uvjetima u otopinama, što su teme aktualnog istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost pod vodstvom dr. sc. Vianella, ali i računalnom predviđanju strukture novih izuzetno jakih organskih superkiselina i superbaza, kao i molekula antioksidansa te katalitički aktivnih sustava.

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr.sc. Tome Antičić održao je prezentaciju o hrvatskom znanstvenom sustavu. Podpredsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, profesor emeritus Dean Ajduković održao je prezentaciju o programima financiranja znanosti od strane Hrvatske zaklade za znanost. Znanstveni savjetnik i inženjer s Istraživačkog instituta za elektroniku i telekomunikacije, Jin Byeong Woon održao je prezentaciju o ETRI Q-mark programu. Profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dr.sc. Igor Kuzle prezentirao je dva projekta financirana od strane Hrvatske zaklade za znanost: FENISG i WINDLIPS.

Susret je održan u svrhu poticanja ostvarivanja znanstveno-istraživačkih suradnji te izmjene iskustava između hrvatskih i južnokorejskih istraživača iz akademskog i industrijskog sektora.

Više informacija

Robert Vianello

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.