Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljen rad na naslovnici časopisa Dalton Transactions

10.2.2016.
Objavljen rad na naslovnici časopisa Dalton Transactions

Vodeći europski časopis u području anorganske kemije Dalton Transactions izdavača Royal Society of Chemistry u najnovijem izdanju (07/2016) je za prikaz na stražnjoj naslovnici odabrao znanstveni rad skupine autora s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu i s Fakulteta za kemiju i kemijsku tehnologiju (FKKT) Sveučilišta u Ljubljani.

Znanstveni rad pod naslovom "Synthesis and characterization of ML and ML2 metal complexes with amino acid substituted bis(2-picolyl)amine ligands" rezultat je multidisciplinarne suradnje hrvatskih i slovenskih znanstvenika u okviru zajedničkog bilateralnog projekta "Katalitička i biološka svojstva metalnih kompleksa dušikovih liganada", a također je dijelom financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost putem istraživačkih projekata "Minimalni umjetni enzimi" i "Novi dušikovi heterocikli kao senzori za pH i metalne ione".

U istraživanja su bili uključeni sintetski kemičari postdoktorand dr. sc. Đani Škalamera i tehničar Ernest Sanders, računalni kemičari doktorandica Aleksandra Maršavelski i dr. sc. Robert Vianello te koordinator istraživanja dr. sc. Srećko Kirin, svi s IRB-a iz Zagreba, te strukturni kemičari dr. sc. Andrej Pevec i dr. sc. Iztok Turel s FKKT-a iz Ljubljane.

U okviru ovog rada istraženi su čimbenici koji utječu na sposobnost kationa prijelaznih metala (M) za vezanje jedne ili dviju molekula organskih tridentatnih liganada (L) u odnosu M : L = 1 : 1 ili M : L = 1 : 2 te na koji način se spomenuti ligandi prostorno raspoređuju oko metalnih iona (mer, trans-fac ili cis-fac stereokemija).

U radu su kao ligandi korišteni simetrični dušikovi heterocikli bis-pikolilamin (L = bpa) ili bis-kvinaldilamin (L = bqa), a posebna pažnja je usmjerena na komplekse cinka [Zn(L)]2+ i [Zn(L)2]2+. Sustavnim istraživanjima nađeni su optimalni reakcijski uvjeti za pripravu željenih cis-fac-[Zn(L)2]2+ kompleska, korištenjem spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) i difrakcije rentgenskih zraka na monokristalnim uzorcima, u skladu s računalnim modelima, koji su pomogli u interpretaciji eksperimentalnih opažanja.

Dobiveni su vrijedni rezultati koji će u nastavku istraživanja poslužiti kao temelj za optimizaciju malih sintetskih katalizatora asimetričnih reakcija s funkcionalnom vanjskom koordinacijskom sferom, s potencijalnom primjenom u farmaceutskoj i kemijskoj industriji.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.