Prijeđite na glavni sadržaj

'Veliki prasak' projekata i 'priljeva mozgova' na teorijskoj fizici IRB-a

Teorijski fizičari na IRB-u uz pomoć milijun eura vrijednog projekta ojačali su konkurentnost svojih istraživanja na međunarodnoj znanstvenoj sceni, pokrenuli nove konkurentne projekte te potaknuli pravi priljev mozgova na IRB
12.2.2019.
'Veliki prasak' projekata i 'priljeva mozgova' na teorijskoj fizici IRB-a

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u utorak je održano svečano predstavljanje rezultata upravo završenog projekta 'RBI-T-WINNING' financiranog iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije OBZOR 2020, a usmjerenog na jačanje istraživačkih kapaciteta u teorijskoj fizici.

Zahvaljujući sredstvima u iznosu od milijun eura koje je Europska komisija dodijelila projektu 'RBI-T-WINNING' znanstvenici Zavoda za teorijsku fiziku IRB-a (ZTF) imali su priliku tijekom tri godine trajanja projekta stvoriti potrebne preduvjete za povećanje kompetitivnosti na svjetskoj znanstveno istraživačkoj skali.

Današnju svečanost otvorio je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith čestitkom projektom timu na postignutim rezultatima i uspješnom završetku projekta. Tom je prilikom dr. Smith posebno istaknuo  doprinos ovog projekta zavidnom 'priljevu mozgova' na IRB.

''Od dvadeset i devet novih znanstvenika zaposlenih u ZTF-u tijekom posljednje tri godine, čak osamnaest je inozemnih znanstvenika, od kojih je trenutno šestero zaposleno na stalnim znanstvenim radnim mjestima. To je, uz povećanje broja konkurentnih projekata i širenju područja istraživanja u ZTF-u, dodatno doprinijelo velikom porastu međunarodne vidljivosti i ugleda Instituta.'' – istaknuo je dr. Smith te zaključio kako su projekti Instituta poput 'RBI-T-WINNING' kruna  višedesetljetnog sustavnog rada znanstvenika IRB-a na postizanju izvrsnosti, a trenutno su dio portfelja od ukupno osamnaest kompetitivnih projekata iz programa OBZOR 2020, vrijednih preko 7 milijuna eura.

Primjer znanstvene izvrsnosti

Uz ravnatelja IRB-a, svečanost je otvorio i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) dr. sc. Tome Antičić, koji je čestitao znanstvenicima IRB-a na uspješno završenom projektu i snažnom povezivanju s europskim institucijama te istaknuo kako je ovaj projekt teorijski fizičara uspješan primjer znanosti utemeljene na izvrsnosti i konkurentnosti.

''Svjesni smo da biti najbolji u Hrvatskoj nije dovoljno jer Hrvatska ne stoji najbolje u međunarodnoj znanstvenoj zajednici. Stoga MZO neprekidno poduzima sve potrebne iskorake kako bi naš sustav približio svjetskoj razini.'' – izjavio je dr. Antičić. U tom kontekstu posebno je istaknuo ulaganja MZO-a u uključivanje Hrvatske u što veći broj međunarodnih organizacija poput Europska svemirske agencije (ESA) te skorašnjeg pridruživanja Hrvatske CERN-u.

Pokazatelji uspješnosti

Suradnja s međunarodnim grupama porasla je za 450%, broj objava radova u uglednim znanstvenim časopisima za 64%, a faktor uspješnosti razvoja karijera mladih znanstvenika porastao je za 33%.

Nakon uvodnih pozdrava državnog tajnika dr. Antičića i ravnatelja IRB-a dr. Smitha, rezultate projekta predstavili su voditelj projekta dr. sc. Vinko Zlatić te predstojnica ZTF-a prof. dr. sc. Blaženka Melić.

Priljev mozgova na ZTF-u

U izlaganju dr. sc. Vinka Zlatića posebno su zanimljivi bili ključni pokazatelji uspješnosti projekta za razvoj istraživanja u ZTF-u. Tako je broj suradnja s međunarodnim grupama porastao za čak 450 posto, broj objava radova u uglednim znanstvenim časopisima porastao za 64 posto, a faktor uspješnosti razvoja karijera mladih znanstvenika porastao je za 33 posto.

''Zahvaljujući projektu 'RBI- T – WINNING' uspjeli smo u kratkom vremenu ostvariti izniman napredak. Ostvarili smo brojne publikacije u uglednim znanstvenim časopisima poput Naturea, Physical Review Lettersa i mnogih drugih, proširili smo područje istraživanja otvarajući i neka nova područja poput kvantne informatike. Povećali smo portfelj međunarodnih i domaćih projekta pa tako znanstvenici ZTF-a trenutno vode pet kompetitivnih projekata čija je vrijednost 1,4 milijuna eura. Ono što je osobito važno jest da više nemamo problema s manjkom prijava na radna mjesta jer je sve više studenata zainteresirano za rad na našem Zavodu i mogu slobodno reći da smo postali jedan od najzahvalnijih primjera priljeva mozgova na IRB-u.'' – zaključio je dr. Zlatić.  

Ovaj prasak uspješnih projekata, istraživanja i ljudi rezultat je velikog napora i timskog rada znanstvenika ZTF-a pod vodstvom predstojnice prof. dr. sc. Blaženke Melić.

U svom izlaganju prof. Melić predstavila je zanimljiv pregled širokog spektra znanstvenih istraživanja kojima se bave teorijski fizičari na IRB-u od onih usmjerenih ka razumijevanju osnovnih principa i pojava u prirodi, kao što su: fizika čestica i astročestična fizika, kozmologija, gravitacija i matematička fizika, do proučavanja novih materijala i složenih sustava.

Prof. Melić je dala zanimljiv pregled zapošljavanja i  smjene generacija na ZTF-u zbog velikog broja umirovljenja tijekom posljednjeg desetljeća. I dok su ranijih godina brojčano prevladavali seniorni znanstvenici, u posljednjih pet godina Zavod bilježi pravu eksploziju doktoranada, i poslijedoktoranada, a zahvaljujući kompetitivnim istraživanjima, prepoznatljivosti i umreženosti u međunarodnoj zajednici ovaj je Zavod postao privlačan poslodavac za sve veći broj inozemnih znanstvenika. Tome u prilog idu i brojke od trenutno šestero stalno zaposlenih i četiri poslijedoktoranada koji dolaze iz europskih zemalja poput Njemačke, Rusije, Italije, Grčke te iz dalekog Japana i Malezije, uz dva doktoranda iz Italije i Grčke. Time se ukupan broj stranih državljanina na ZTF-u popeo na čak 12 od 31 trenutno zaposlenih znanstvenika.

Suradnja s CERN-om

Prof. Melić svoje je izlaganje zaključila s osvrtom na značajne tekuće projekata poput 'Tenure Track' pilot programa i  projekta Europskog fonda za regionalni razvoj, te najavom budućih  ERC, UKF i HrZZ projekata.  Posebno je istaknula značaj skorašnjeg pridruživanja Hrvatske CERN-u, kao najvećem svjetskom znanstvenom laboratoriju za temeljna istraživanja u području fizike čestica, što je posebno značajno za ZTF gdje se više od trećine zavoda bavi teorijskim istraživanjima direktno vezanim za eksperimente na CERN-u.

''Vjerujem da će ostvareni rezultati projekta 'RBI – T – WINNING' u sinergiji sa skorašnjim pridruživanjem Hrvatske CERN-u, omogućit našim znanstvenicima istraživanja na samoj fronti fizike elementarnih čestica.'' – zaključila je prof. Melić i zahvalila se svojim kolegama na 'Ruđeru', ravnatelju te MZO-u na podršci u uspješnoj realizaciji projekta 'RBI-T- WINNING'.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.