Laboratorij za personaliziranu medicinu

Laboratorij za personaliziranu medicinu

Znanstvena djelatnost LPMed-a je usmjerena na istraživanja molekularno-genetičke osnove nastanka i napredovanja sporadičnih tumora debelog crijeva te farmakogenetske studije vezane uz učinkovitost ili toksičnost tumorske terapije.

Voditelj laboratorija

dr.sc., dr.med. Sanja Kapitanović

+385 1 456 1108
Fax: +385 1 456 1010
left right

Znanstvenici LPMed-a imaju dugogodišnje iskustvo u području istraživanja molekularno-genetičke osnove tumora debelog crijeva, neuroendokrinih tumora gastrointestinalnog sustava ali i drugih zloćudnih tumora čovjeka. Budući da je rak debelog crijeva u Hrvatskoj, kao i u svijetu, jedan od najčešćih zloćudnih tumora te jedan od vodećih uzroka smrti od tumora, istraživanja koja se provode u okviru ovog laboratorija predstavljaju bitnu sastavnicu programa Istraživanje raka na IRB-u.

Jedno od značajnijih dostignuća laboratorija LPMed je i uspostava Hrvatske banke tumora i DNA oboljelih od gastrointestinalnih tumora koja je smještena u Zavodu za molekularnu medicinu kao rezultat uspješne suradnje ovog laboratorija i zdravstvenih ustanova u RH.

U okviru LPMed uvedene su i molekularno-genetičke analize nasljednih tumora gastrointestinalnog sustava (FAP, HNPCC), nasljednih i somatskih farmakogenetičkih biljega kao i molekularno-genetička analiza neurofibromatoze tipa 1.

Emilija Zapletal
dr. sc.

viši asistent
+385 1 457 1383
1557 1731

Sanja Kapitanović
dr.sc., dr.med.

znanstvena savjetnica
+385 1 456 1108
1611 1508

Tamara Čačev
dr.sc.

viša znanstvena suradnica
+385 1 457 1383
1557

Tanja Matijević Glavan
dr. sc.

znanstveni suradnik
+385 1 457 1384
1558

Mikrosatelitna nestabilnost (MSI i EMAST) u molekularnom profiliranju sporadičnih karcinoma debelog crijeva

Glavni istraživač / voditelj: Sanja Kapitanović

Cilj ovog projekta je ispitati mikrosatelitnu nestabilnost tipa MSI i EMAST u sporadičnim karcinomima debelog crijeva te rezultate korelirati s kliničko-patološkim karakteristikama tumora i oboljelih.

više »

Molekularna genetika i farmakogenetika gastrointestinalnih tumora

Glavni istraživač / voditelj: Sanja Kapitanović

Cilj ovog istraživanja je ispitati nasljedne i sporadične genetske promjene u gastrointestinalnim tumorima radi boljeg razumijevanja mehanizama njihovog nastanka i napredovanja kao i uspostaviti prospektivnu farmakogenetičku studiju kojom bi se ispitala korelacija između poznatih polimorfnih biljega i terapije gastrointestinalnih karcinoma.

više »
Molekularno-genetičke analize

Molekularno-genetičke analize

Laboratorij za personaliziranu medicinu pruža usluge molekularno-genetičkih analiza nasljednih bolesti povezanih s povećanim rizikom oboljevanja od raka te analize farmakogenetičkih biljega.

više »
Najnoviji radovi ZMM-a

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.