Prijeđite na glavni sadržaj

"BašTina znanosti" na Ruđer privukla velik broj ljubitelja znanosti

I ove godine Ruđer je posjetio velik broj zaljubljenika u znanost koji su tijekom cjelodnevnog programa uživali u mnoštvu interaktivnih radionica, pokusa i predavanja
19.5.2018.
"BašTina znanosti" na Ruđer privukla velik broj ljubitelja znanosti

Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković (ODI), tradicionalno znanstveno – popularno događanja koje je do sada na Ruđeru ugostilo više od 35 tisuća posjetitelja svih uzrasta, održao se ove subote, a velik broj ljubitelja znanosti i ove je godine imao priliku uživati u bogatom i zabavnom programu.

Svi posjetitelji tijekom cijelog dana imali su priliku posjetiti čak 14 znanstveno – popularnih predavanja i 16 znanstvenih punktova na kojima su im Ruđerovi znanstvenici predstavili samo djelić onoga čime se bave, a posebnost ovogodišnjeg programa bila je i izložba starih znanstvenih uređaja i pribora koje su znanstvenici IRB-a koristili od njegovog osnutka 1950. godine, što je i u skladu s europskom godinom kulturne baštine koja se obilježava upravo ove godine.

Znanost za sve uzraste!

Kako je jedan od glavnih ciljeva ovog tradicionalnog znanstveno – popularnog događanja upravo promicanje znanosti, inovacija i znanja kod djece osnovnoškolskog uzrasta te srednjoškolaca, program ODI-ja posebno je bio usmjeren na mlade kojima se kroz približavanje znanosti nastoji pomoći u donošenju važne životne odluke kod nastavka srednjoškolskog obrazovanja, odnosno izbora budućeg zanimanja i studija. Poticanje mladih za nastavak obrazovanja u području prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti ključno je i za budući razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, ali i društva u cjelini, te je uloga vodećih znanstvenih institucija poput IRB-a ključna u popularizaciji znanosti u široj društvenoj zajednici kako bi se ostvario taj cilj.

U skladu s ovogodišnjim obilježavanjem europske godine kulturne baštine, temom ODI-ja „BašTina znanosti“ poseban naglasak stavljen je ne samo na sadašnjost i budućnost Instituta i znanstvenih istraživanja kojima se bave njegovi zaposlenici, već se je izložbom starih znanstvenih uređaja i pribora svim posjetiteljima prikazala i iznimno bogata prošlost Instituta koja mu je omogućila da od svog osnutka izraste u vodeću hrvatsku znanstveno – istraživačku instituciju, relevantnu i u svjetskim okvirima.

Vjerujem da smo svim posjetiteljima barem malo približili znanost, a ako smo nekog od mlađih posjetitelja usmjerili da obrazovanje nastavi u području prirodnih, biomedicinskih ili tehničkih znanosti, naš cilj je ispunjen.

Na izložbi se tako moglo vidjeti prvo digitalno računalo u Hrvatskoj, stare optičke mikroskope i vage, brojače i detektore radioaktivnosti, polarografe te drugu laboratorijsku opremu.

Kakav će Planet baštiniti od nas naši potomci?

Naša baština je, ono što ostavljamo našim potomcima i briga za naš planet i borba protv klimatskih promjena u tome igraju veliku ulogu. Svoj dorpinos ovoj temi dao je punkt održana u sklopu lansiranja Interreg Adrion projekta BIO-ECOnomy Research Driven Innovation.

Imajući na umu da živimo u svijetu ograničenih resursa te smo istodobno suočeni s globalnim izazovima kao što su klimatske promjene, degradacija zemljišta i ekosustava i porast ljudske populacije, moramo početi poštovati ekološke okvire našeg planeta. Svjesni smo toga da proizvodnju biomase treba optimizirati kako bi se povećala učinkovitost i poboljšalo upravljanje biološkim resursima. Sve veća svijest o posljedicama klimatskih promjena rezultira rastućom potrebom za razvojem održivih proizvodnih i poslovnih modela.

S obzirom na činjenicu da je regija ADRION identificirana kao područje značajnog i neiskorištenog potencijala za proizvodnju biomase iz otpada i nusproizvoda ribarstva, akvakulture i riboprerađivačke industrije, cilj nam je potaknuti multifunkcionalnost, tehnološke inovacije i međusektorsku integraciju dionika koji koriste biomasu. 

Glavni je cilj projekta sastaviti regionalnu, a zatim i međunarodnu strategiju o bioekonomskom načinu upravljanja otpadom i nusproizvodima akvatičke biomase, te pokrenuti i oblike primjene te strategije u konkretnim slučajevima.

Znanost i umjetnost

Tradicionalno, ovogodišnji ODI ugostio je i umjetnike poput pjesnika, plesača i glazbenika jer umjetnost i znanost dijele mnogo toga zajedničkog, poput maštovitosti, kreativnosti i uzbudljivosti, a do inovacija dolaze na sličan način, i to primjenom vještina, tehnika, metoda i znanja.

Vidimo se i dogodine!

„Iznimno mi je drago da je i ove godine Otvoreni dan Instituta posjetio velik broj posjetitelja svih uzrasta te sam sigurna da su svi uživali u zaista bogatom znanstveno – popularnom programu kojeg smo pripremili za njih.

Tijekom cijelog dana posjetitelji su mogli uživati u mnoštvu interaktivnih radionica, pokusa i predavanja, a posebnost ovogodišnjeg izdanja ODI-ja bila je i izložba starih znanstvenih instrumenata i uređaja kojima su se služili znanstvenici od osnutka Instituta. Vjerujem da smo svim posjetiteljima barem malo približili znanost, a ako smo nekog od mlađih posjetitelja usmjerili da obrazovanje nastavi u području prirodnih, biomedicinskih ili tehničkih znanosti, naš cilj je ispunjen. Zahvaljujem se svima koji su danas došli na Ruđer te se vidimo i sljedeće godine“, izjavila dr. sc. Dubravka Švob Štrac, voditeljica Otvorenog dana Instituta.

Tradicionalnim sloganom ''ODI na Ruđer i upoznaj zabavnu stranu znanosti'' znanstvenici svake godine pozivaju građane da se uključe u maštovitu i kreativnu znanstvenu avanturu te upoznaju s uzbudljivom stranom znanstvenih zanimanja. Velik interes kojeg ovo događanja izaziva u široj javnosti, pretvorilo je ODI u tradicionalno godišnje druženje znanstvenika i djelatnika Instituta sa svim ljubiteljima znanosti bez obzira na njihov uzrast, a glavni cilj je motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine ili spol, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te tako doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti uza razvoj cjelokupnog društva u Hrvatskoj.

Više informacija o Otvorenom danu Instituta možete pronaći na internetskoj stranici događanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.