Prijeđite na glavni sadržaj

„Frizbijada“ u organizaciji Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković privukla preko 2.000 posjetitelja

10.6.2024.
„Frizbijada“ u organizaciji Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković privukla preko 2.000 posjetitelja

Znanstveno-popularna manifestacija "Frizbijada", čiji je cilj promicanje i popularizacija znanosti, a koju zajednički organiziraju Institut za fiziku (IF) i Institut Ruđer Bošković (IRB) održana je u petak na Institutu za fiziku u Zagrebu, a privukla je preko 2.000 posjetitelja.

Na svečanom otvorenju „Frizbijade“ pozdravne govore održali su dr. sc. Osor S. Barišić, ravnatelj Instituta za fiziku, dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Hristo Hristov, voditelj političkog odjela Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Damir Bakić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreb i Amalija Babić, načelnica Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

U svom govoru, ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith istaknuo je velike infrastrukturne investicije na IRB-u u sklopu kapitalnog znanstveno-infrastrukturnog projekta „Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu“ (O-ZIP) vrijednog preko 70 milijuna eura.

Ravnatelj Smith naveo je promicanje i popularizaciju znanosti kao glavni cilj „Frizbijade“, a istaknuo je kako IRB već godinama provodi niz aktivnosti u cilju popularizacije znanosti. Zahvaljujući znanstvenicima, a osobito izuzetno angažiranom timu od 30-tak znanstvenika koji svojom stručnošću, znanjem i entuzijazmom pridonose popularizaciji znanosti, IRB provodi više od 300 aktivnosti godišnje.

Ravnatelj se zahvalio i MZOM-u na dugogodišnjoj potpori otvorenim danima IRB-a, kao i Europskoj uniji koja ovogodišnje aktivnosti u sklopu „Frizbijade“ sufinancira u okviru Programskih ugovora o javnom financiranju NextGenerationEU.  

„Ovo je prigoda djeci i mladima da kroz igru i zabavu vide kako mi radimo na institutima te da vide mogućnost kako bi i sami kasnije mogli raditi u STEM područjima.“ istaknuo je dr. Smith.

Fotografije: Samir Cerić Kovačević

Ravnatelj Instituta za fiziku dr. sc. Osor Barišić istaknuo je kako je ova, druga „Frizbijada“ sadržajnija od prve po broju posjetitelja i raznovrsnosti poslova. U nju je, dodao je, bilo uključeno čak 200 ljudi. Smatra kako je iznimno važno paziti na ljude, ulagati u njih, prvenstveno u vertikalu od osnovne i srednje škole pa sve do fakulteta i instituta poput IRB-a, IF-a i PMF-a, koji ostvaruju vrhunske rezultate na svjetskoj razini.

Voditelj političkog odjela Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Hristo Hristov napomenuo je kako manifestaciju, uz državne ustanove i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, financiranjem pomaže i Europska unija. Europska unija, s time su se složile države članice, treba investirati u tehnologije budućnosti, zelenu i digitalnu tranziciju, obrazovanje i znanost te u sve ono što nas vodi naprijed.

Prema riječima načelnice Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Amalije Babić ministarstvo kontinuirano prati i podupire programe popularizacije znanosti. „Od 2016. godine do danas financijski smo poduprli gotovo 500 različitih programa popularizacije znanosti.“ napomenula je Babić i dodala kako je popularizacija istaknuta u novom modelu financiranja znanosti jer je navedena kao poseban cilj u okviru strateškog cilja pod nazivom "Jačanje društvene odgovornosti".

Iza pozdravnih govora uslijedilo je predstavljanje programa „Frizbijade“, nakon čega su djeci dodijeljene i nagrade Međunarodnog likovnog natječaja Iserlohn-Essen-Zagreb 2024.

U sklopu „Frizbijade“ održan je i okrugli stol pod nazivom "Mladi i popularizacija znanosti: benefiti, iskustva i mogućnosti". Panelisti su bili Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Daška Domjan, u ime Zaklade Znanje na djelu, Zvonimir Mlinarić, mag. pharm., doktorand na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Petra Ivatović i Filip Valjak, studenti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Rasprava je bila usredotočena na pogodnosti i poticaje koje djeca i mladi, kao izravni korisnici projekata popularizacije znanosti, ostvaruju kroz interakciju sa znanstvenicima. Također, govorilo se i o programima i fondovima kojima se ove aktivnosti financiraju.

Nakon otvaranja 2. „Frizbijade“ preko 2.000 učenika i nastavnika razgledalo je bogati program znanstvenih pokusa koje su pripremili znanstvenici dva instituta, od posjeta najsuvremenijim laboratorijima do otkrivanja svijeta magneta, detekcije zračenja i kriogenih postrojenja. U programu su prikazani i vatreni kemijski eksperimenti, mikroskopi, teleskopi, detektori te „okršaji“ s umjetnom inteligencijom, znanstveni sladoled itd.

„Frizbijada“ je jedinstveni znanstveno-popularni događaj nastao u sinergiji dva susjedna instituta s dokazanom predanošću i dugogodišnjim iskustvom u edukaciji i popularizaciji znanosti. Cilj događanja je povezati najbolje elemente iz znanstveno-popularnih aktivnosti IF-a i IRB-a, koje smo intenzivno razvijali zadnjih desetljeća. „Frizbijada“ pruža učenicima, studentima i široj javnosti platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji te ih motivira da nastave razvijati svoje vještine u području STEM-a.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.