Prijeđite na glavni sadržaj

Dodijeljena nagrada Branimir Jernej za 2018. godinu

U nagrađenom radu znanstvenici su predstavili rezultate svojih istraživanja koji otkrivaju da je diobeno vreteno kiralne strukture. Ti su rezultati značajni jer bi mogli dovesti do novih spoznaja o procesu pravilne raspodjele genetskog materijala.
13.2.2019.
Dodijeljena nagrada Branimir Jernej za 2018. godinu

Poticanje kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine, ili neuroznanosti – glavni je cilj Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej. Nagrada je posvećena uspomeni na prof. dr. sc. Branimira Jerneja, uvaženog hrvatskog neuroznanstvenika i molekularnog biologa.

''Profesor Jernej je u sklopu Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković 1994. godine utemeljio Laboratorij za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju kojeg je vodio sve do svoje prerane smrti 2010. godine. Područje njegovog znanstvenog interesa poglavito je vezano uz fiziologiju i genetiku neurotransmitera serotonina. Svojim radom i djelovanjem prof Jernej dao je veliki doprinos hrvatskoj i međunarodnoj znanosti i obrazovanju te jačanju ugleda IRB-a i na tome mu veliko hvala!'' – kazao je dr. Smith.

Na svečanost koja je nedavno održana na IRB-u dodijeljena je peta po redu nagrada Branimir Jernej znanstvenicima Maji Novak, Bruni Polaku, Juraju Simuniću i Barbari Kuzmić  za rad ''The mitotic spindle is chiral due to torques within microtubule bundles'' objavljenog u časopisu Nature Communications  u rujnu 2018. (autora:  Maja Novak, Bruno Polak, Juraj Simunić, Zvonimir Boban, Barbara Kuzmić, Andreas W. Thomae, Iva M. Tolić  i Nenad Pavin).

Nagradu je znanstvenicima uručila dr. sc. Maja Osmak, znanstvena savjetnica IRB-a i upraviteljica Zaklade, a dr. Osmak u čestitci su se pridružili i ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, akademik Ivica Kostović te mentori prof. dr. sc. Iva Tolić i prof. dr. dc. Nenad Pavin.

U nagrađenom radu znanstvenici su predstavili rezultate svojih istraživanja koji otkrivaju da je diobeno vreteno kiralne strukture. Ti su rezultati značajni jer bi mogli dovesti do novih spoznaja o procesu pravilne raspodjele genetskog materijala. Riječ je o otkriću koje bi moglo ući u svjetske udžbenike i dovesti do novih spoznaja o procesu pravilne raspodjele genetskog materijala. Rezultate istraživanja objavio je prestižni znanstveni časopis s visokim faktorom utjecaja Nature Communications (IF = 12.353). Dodana vrijednost rada je da predstavlja sjajan primjer interdisciplinarnog istraživanja u kojemu su znanstvenici kombinirali staničnu biologiju i genetiku s teorijskom fizikom.

''Povrh toga, ono što pričinja posebno zadovoljstvo jest da su prvi autori na radu upravo danas nagrađeni mladi doktorandi i postdoktorandi dr. sc. Maja Novak, Bruno Polak, dr. sc. Juraj Simunić  i Barbara Kuzmić. Još jednom od srca čestitima vama i vašim mentorima na sjajnim rezultatima i na ovoj vrijednoj nagradi.'' –istaknuo dr. Smith u čestitci nagrađenim znanstvenicima.

Zaklada prof. dr. sc. Branimir Jernej osnovana je 2014. godine s ciljem poticanja kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine ili neuroznanosti. Nagrada je posvećena uspomeni na prof. dr. sc. Branimira Jerneja, uvaženog hrvatskog neuroznanstvenika i molekularnog biologa.

''Veliko mi je zadovoljstvo da je IRB kao matična Institucija dr. Jerneja sudjeluje u ovom hvale vrijednoj inicijativi i radu Zaklade'' – zaključio je dr. Smith.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.