Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Vujaklija dobitnica je nagrade Branimir Jernej

10.2.2021.
Dr. Vujaklija dobitnica je nagrade Branimir Jernej

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) dodijeljena je godišnja nagrada Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2020. godinu koja je pripala dr. sc. Dušici Vujakliji, voditeljici Laboratorija za spektrometriju masa i funkcionalnu proteomiku u Zavodu za fizičku kemiju IRB-a. Nagrada je dodjeljenja tradicionalno 8. veljače u spomen na prof. Jerneja, a ovo je prvi puta da je događanje održano u online izdanju.

Dr. sc. Dušici Vujakliji nagrada je dodjeljena za rad 'Leitmotif: protein motif scanning 2.0' objavljen u časopisu Bioinformatics, koji spada u prvih pet posto najboljih časopisa u području matematičke i računalne biologije (IF 5,61).

Svoju znanstvnu karijeru dr. sc. Dušica Vujaklija posvetila je molekularno-biološkim istraživanjima bakterija, posebno usmjerena na streptomicete i regulatorne procese koji sudjeluju u kontroli sinteze antibiotika. Rezultati njezinih istraživanja objavljeni su u prestižnim znanstvenim časopisima te na brojnim nacionalnim i međunarodnim skupovima.

Dr. sc. Vujaklija nesebično prenosi svoja stečena znanja novim generacijama mladih mikrobiologa. Sudjeluje u edukaciji na diplomskim i poslijediplomskim studijima, uspješno vodi ili je vodila brojne diplomande i doktorande, a već preko jednog desetljeća organizira i predaje na renomiranoj međunarodnoj školi 'Summer school in applied molecular microbiology' na IUC-u u Dubrovniku. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja poput Plakete Hrvatskog mikrobiološkog društva.

Nagrađeni znanstveni rad dr. sc. Vujaklija objavila je u suradnji s autorima dr. sc. Tinom Paradžik s IRB-a te Sinišom Biđinom i Ivanom Vujaklijom s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i dr. sc. Anom Bielen s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. 

U okviru ovog rada razvijena je web aplikacija – Leitmotif, za detekciju kratkih nizova očuvanih aminokiselinskih ostataka (proteinskih motiva) koji karakteriziraju evolucijski srodne proteinske nizove (porodice proteina). Leitmotif implementira do sada izuzetno rijetko korišten mHMM (engl. motif-Hidden Markov Model) vjerojatnosni model.

U odnosu na postojeći mHMM, razvijene su modifikacije koje pružaju jedinstvene prednosti pri traženju očuvanih tipova/podtipova proteinskih motiva u odabranim proteomima ili proteinskim porodicama.

Dr. Dušici Vujaklija na nagradi su čestitali dr. sc. Maja Osmak, znanstvena savjetnica IRB-a i upraviteljica Zaklade, te ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, kao i brojni prijatelji i kolege.

Poticanje kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine, ili neuroznanosti – glavni je cilj Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej. Nagrada Branimir Jernej dodjeljuje se u spomen na uglednog znanstvenika IRB-a, uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa prof. dr. sc. Branimira Jerneja.

Prof. dr. sc. Branimir Jernej svojim radom i djelovanjem kao voditelj laboratorija te međunarodnih i domaćih projekata, kao redoviti profesor na Medicinskom fakultetu, kao predavač na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, kao recenzent u nekoliko vodećih časopisa svoga područja te kao nositelj kolegija na poslijediplomskim/doktorskim studijima u sklopu Zagrebačkog sveučilišta, dao je veliki doprinos hrvatskoj i međunarodnoj znanosti i obrazovanju te jačanju ugleda IRB-a i na tome mu veliko hvala.

Upravo zahvaljujući Zakladi Prof. dr. sc. Branimir Jernej spomen na njegovo djelovanje nastavlja se i u budućnosti.

Prilikom online dodjele nagrade ravnatelj IRB-a dr. Smith izrazio je svoje zadovoljstvo da IRB kao matična Institucija prof. Jerneja sudjeluje u ovoj hvale vrijednoj inicijativi i kao suosnivač u radu Zaklade.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.