Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Vianello dobitnik nagrade Zaklade Branimir Jernej za 2017. godinu

Rezultati nagrađenog rada omogućuju bolje razumijevane djelovanje MAO enzima čime se u budućnosti otvaraju vrata i dizajniranju novih vrsta lijekova protiv depresije i drugih neurodegenerativnih bolesti.
9.2.2018.

Na Institutu Ruđer Bošković dodijeljena je godišnja nagrada Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2017. godinu koja je pripala dr. sc. Robertu Vianellu, voditelju Grupe za računalnu organsku kemiju i biokemiju Zavoda za organsku kemiju i biokemiju.

Nagrada je dodijeljena za znanstveni rad pod nazivom „What a Difference a Methyl Group Makes: The Selectivity of Monoamine Oxidase B Towards Histamine and N-Methylhistamine“ u kojem su dr. Vianello i suradnici dali vrlo važan uvid u aktivnost MAO enzima i ostalih flavoenzima kojim se otvaraju vrata uspješnom dizajnu novih vrsta antidepresiva i antiparkinsonika.

Rad je vrlo značajan za istraživače u području neuroznanosti jer potvrđuje molekularni mehanizam katalitičkog djelovanja farmakološki važnog enzima monoaminooksidaze (MAO) te po prvi puta u literaturi otkriva strukturne karakteristike odgovorne za njegovu do sada nerazjašnjenu selektivnost prema supstratima i inhibitorima.

Navedeno je od posebnog značaja za razvoj novih i efikasnijih MAO inhibitora koji se koriste u kliničkoj praksi u borbi protiv neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te depresije, što predstavlja treći najčešći uzrok smrti u svijetu, a zbog trenda porasta prosječne starosti stanovništva, predviđa se da će ove bolesti poprimiti epidemijske proporcije već u bliskoj budućnosti.  

Nagrađeni rad objavljen je 2017. godine u uglednom kemijskom časopisu Chemistry – A European Journal (Q1, IF2016 = 5.317) gdje je označen kao Very Important Paper zbog svoje važnosti i šireg značaja, a rezultat je rada na kompetitivnom FP7 projektu kojeg je dr. Vianello vodio od 2013. godine. Rad je u potpunosti nastao na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, a dr. Vianello dopisni je autor te jedan od ukupno dva autora uz doktorandicu Aleksandru Maršavelski kojoj je mentor od 2015. godine.  

Zaklada prof. dr. sc. Branimir Jernej osnovana je 2014. godine s ciljem poticanja kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine ili neuroznanosti. Nagrada je posvećena uspomeni na prof. dr. sc. Branimira Jerneja, uvaženog hrvatskog neuroznanstvenika i molekularnog biologa.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.