Prijeđite na glavni sadržaj

Maria Brbić dobitnica nagrade Branimir Jernej

9.2.2017.
Maria Brbić dobitnica nagrade Branimir Jernej

Na svečanosti koja je u srijedu održana na Institutu Ruđer Bošković dodijeljena je nagrada Branimir Jernej znanstvenici Mariji Brbić iz Zavoda za elektroniku za vrijedan znanstveni rad iz molekularne biologije, biomedicine ili neuroznanosti objavljen u 2016. godini.

Maria Brbić nagrađena je za rad: 'The landscape of microbial phenotypic traits and associated genes' objavljen u uglednom časopisu Nucleic Acids Research 2016 Dec 1;44(21):10074-10090. Autori rada: Brbić M., Piškorec M., Vidulin V., Kriško A., Šmuc T., i Supek F.

U ovom znanstvenom radu znanstvenici su opisali tehnologije umjetne inteligencije koje samostalno "čitaju" znanstvenu literaturu iz područja mikrobiologije. Istraživanjem su usavršili računalne statističke tehnike koje mogu u nekoliko minuta "pročitati" i "razumjeti" tisuće tekstova u dovoljnoj mjeri da iz njih prepoznaju značajke živih organizama.

Nagradu je mladoj znanstvenici uručila dr. sc. Maja Osmak, znanstvena savjetnica IRB-a i upraviteljica Zaklade, a dr. Osmak u čestitci su se pridružili i ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić, akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga kao i brojni prijatelji i kolege.

Poticanje kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine, ili neuroznanosti – glavni je cilj Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej. Nagrada Branimir Jernej dodjeljuje se u spomen na uglednog znanstvenika IRB-a, uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa prof. dr. sc. Branimira Jerneja.

Prof. dr. sc. Branimir Jernej svojim radom i djelovanjem kao voditelj laboratorija te međunarodnih i domaćih projekata, kao predavač na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, kao recenzent u nekoliko vodećih časopisa svoga područja te kao nositelj kolegija na poslijediplomskim/doktorskim studijima u sklopu Zagrebačkog sveučilišta, prof Jernej dao je veliki doprinos hrvatskoj i međunarodnoj znanosti i obrazovanju te jačanju ugleda IRB-a i na tome mu veliko hvala.

Upravo zahvaljujući Zakladi Prof. dr. sc. Branimir Jernej njegovo djelovanje nastavlja se i u budućnosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.