Prijeđite na glavni sadržaj

Dodijeljene Godišnje nagrade IRB-a najuspješnijim znanstvenicima

18.12.2012.
Dodijeljene Godišnje nagrade IRB-a najuspješnijim znanstvenicima

Posebno priznanje uručeno je danas na svečanosti dodjele Godišnjih nagrada Instituta Ruđer Bošković zaslužnim znanstvenicima Instituta dr. sc. Boženi Ćosović, dr. sc. Mirjani Eckert Maksić i dr. sc. Svetozaru Musiću za osobiti doprinos znanosti, razvoju i ugledu Instituta Ruđer Bošković. 

Počasno znanstveno zvanje dodjeljuje se u skladu sa strogim međunarodno definiranim kriterijima znanstvenim savjetnicima svjetskog renomea koji su svojim radom, uspješnim znanstvenim aktivnostima zadužili, kako Institut Ruđer Bošković, tako i širu hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu.

Prepoznavanje i nagrađivanje zaslužnih znanstvenika dio je nastojanja usmjerenih na pozicioniranje hrvatske znanosti na karti svijeta i simbol potpore visokoj razini našeg znanstvenog rada i izvrsnosti.

Dr. Ćosović počasno zvanje zaslužnog znanstvenika dodijeljeno je za osobiti doprinos u području razvoja novih metoda u istraživanju mora i okoliša. Područje znanstvenoistraživačkog interesa dr. Ćosović obuhvaća kemiju vodenih sustava, razvoj novih metoda u istraživanju mora i okoliša, fundamentalna i primijenjena elektrokemijska istraživanja, karakterizaciju organskih tvari u prirodnim vodama i procese adsorpcije na modelnim i prirodnim granicama faza.

Počasno zvanje zaslužnog znanstvenika dodijeljeno je dr. Maksić za poseban doprinos u području kemije, organske kemije i teorijske kemije, a posebno kemije gvanidina i poligvanida, kompjuterske fotokemije, molekulske i elektronske strukture teorijskih interesantnih spojeva te reakcijskih mehanizama.

Dr. Musiću počasno zvanje zaslužnog znanstvenika dodjeljuje se za osobiti doprinos istraživanju u znanosti o materijalima, posebno za doprinos koji je dao u razvoju IRB-u uvođenjem tehnike za strukturna, elektronsko-mikroskopska i spektroskopska istraživanja metalnih oksida i oksidnih stakala. Između ostalog, postavio je Mössbauerove spektrometre koji su jedini instrumenti te vrste u Hrvatskoj.

Dodjelom počasnog zvanja zaslužnog znanstvenika Institut Ruđer Bošković Vam odaje svoje priznanje i zahvalnost za vaša postignuća. Vašim radom i uspjesima postavili ste visoke kriterije koje će, nadam se i vjerujem, slijediti vaši mlađi kolege.

Ravnatelj dr. Tome Antičić

Na svečanoj dodjeli Godišnju nagradu Instituta Ruđer Bošković dobilo je nešto više od 40 znanstvenika koji su nagrađeni sukladno europskim i svjetskim kriterijima za objavljivanje jednog ili više znanstvenih radova s visokim faktorom utjecaja, uredništvo knjige, za međunarodni ili domaći projekt s iznosom financiranja većim od 300.000 kuna te priznavanje međunarodnog patenta.

„Moram priznati kada smo sastavljali kriterije za nagrade činilo mi se u jednom trenutku kako smo možda ipak bili prestrogi ili da smo možda postavili suviše zahtjevne kriterije. Međutim, kao što danas imate priliku čuti takve visoke kriterije zadovoljilo je čak 49 naših znanstvenika. Ovo je samo još jedan dokaz koji svjedoči o tome kako se i u doba loše gospodarske situacije, smanjenih sredstava za znanost, ukidanja projekata te brojnih drugih izazova s kojima se naši znanstvenici suočavaju na dnevnoj bazi, može raditi izvrsna znanost. Tako da, iako se svi žalimo kako nam je 2012. godina bila iznimno loša, ista ta 2012. bila je iznimno plodonosna za znanost na IRB-u.“ - naglasio je ravnatelj dr. Antičić.

Današnje nagrade svjedoče o tome kako znanstvenici IRB-a neprestano podižu kriterije kreativnosti, inovativnosti i izvrsnosti postavljajući tako nove izazove pred svoje kolege, kako na IRB-u tako i u cijeloj Hrvatskoj, doprinoseći tako stvaranju okruženja koje će stimulirati konkurentnost u znanosti i gospodarstvu.

„Dragi Ruđerovci i Ruđerovke iskreno vam čestitam na svim vašim uspjesima i želim naravno da vaš daljnji rad bude okrunjen izvrsnim rezultatima i priznanjima. Također vam zahvaljujem što ste svojim radom i rezultatima doprinijeli međunarodnom ugledu Instituta Ruđer Bošković.“ - istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. Antičić u čestitci svim ovogodišnjim laureatima.

Institut Ruđer Bošković Godišnju nagradu znanstvenicima dodjeljuje s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti te, dugoročno gledano, stvaranju djelotvornog i poticajnog znanstvenog sustava koji će stimulirati konkurentnost i počivati na najsposobnijim znanstvenicima. Također, namjera je potaknuti znanstvenike na veći angažman u području znanstvenog poduzetništva, komercijalizacije i uključivanja u tržište znanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.