Prijeđite na glavni sadržaj

Dodijeljene godišnje nagrade IRB-a

Kraj još jedne uspješne godine za znanstvenike IRB-a obilježen je tradicionalnom dodjelom godišnjih nagrada i posebnih priznanja istaknutim Ruđerovcima
15.12.2017.
Dodijeljene godišnje nagrade IRB-a

Na svečanoj sjednici Znanstvenog vijeća Instituta Ruđer Bošković (IRB) u četvrtak su dodijeljene godišnje nagrade za najbolje znanstvene radove objavljene od strane zaposlenika Instituta u 2016. godini, kao i posebna priznanja za izniman doprinos u popularizaciji znanosti. Tom je prigodom dodijeljeno ukupno 18 godišnjih nagrada za najbolji znanstveni rad u dvije kategorije, kao i 4 posebna priznanja za popularizaciju znanosti, a ovogodišnjim dobitnicima čestitala je i posebna gošća, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak koja je prisustvovala svečanoj dodjeli na Institutu.

Godišnje nagrade IRB-a svake se godine dodjeljuju izvrsnim znanstvenicima s Instituta za najbolje znanstvene radove objavljene u prethodnoj godini kako bi se što više potaknula njihova kreativnost i inovativnost te tako omogućilo stvaranje učinkovitog znanstvenog sustava za dugoročno poticanje izvrsnosti u znanstvenom radu kao jedinog načina da se hrvatsku znanost učini konkurentnom i u međunarodnim okvirima.

Ove godine, Znanstveno vijeće godišnje nagrade dodijelilo je u dvije kategorije, i to za najbolji znanstveni rad objavljen od strane znanstvenika Instituta u 2016. godini koji je imao doktorat u trenutku objave rada, kao i za najbolji znanstveni rad objavljen od strane znanstvenika Instituta u 2016. godini koji nije imao doktorat u trenutku objave rada.

„Svake godine u ovo vrijeme odajemo priznanje našim kolegama koji su se istaknuli u znanstvenom radu, ali i drugim aktivnostima poput popularizacije znanosti čime se na najbolji način njeguje izvrsnost, ali i prepoznatljivost Instituta kao vodeće hrvatske znanstveno – istraživačke institucije. Istaknuo bih da ovo nije samo uspjeh nagrađenih kolega, već i svih ostalih Ruđerovaca jer su izvrsni rezultati koje smo danas nagradili nastali upravo kroz suradnju svih njih. Uvjeren sam da njihovi primjeri služe i kao dodatna motivacija svakome od nas što upravo potvrđuje činjenica da se svake godine drugi pojedinci ističu svojim primjerom, a Znanstveno vijeće ima sve teži zadatak kod izbora koje će znanstvene radove nagraditi kao najbolje“, na početku svečane sjednice istaknuo je predsjednik Znanstvenog vijeća prof. dr. sc. Miroslav Plohl.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada za najbolji znanstveni rad objavljen od strane znanstvenika Instituta u 2016. godini koji je imao doktorat u trenutku objave rada su: dr. sc. Ivan Halasz, dr. sc. Ingrid Ivančić, dr. sc. Tea Mijatović, dr. sc. Jordi Sancho Parramon, dr. sc. Natalija Topić Popović, dr. sc. Sandra Sobočanec, dr. sc. Nikolina Stojanović, dr. sc. Fran Supek, dr. sc. Vjekoslav Štrukil, dr. sc. Martina Furdek Turk i dr. sc. Vinko Zlatić.

U kategoriji najboljeg znanstvenog rada objavljenog od strane znanstvenika Instituta u 2016. godini koji nije imao doktorat u trenutku objave rada, godišnju nagradu dobili su: dr. sc. Sanja Babić, Sanja Burazer, dr. sc. Marija Marguš, dr. sc. Tihomir Pospišil, Igor Sabljić, Ana Smolko i dr. sc. Ivan Sović.

Posebno priznanje za značajan doprinos popularizaciji znanosti uručeno je dr. sc. Nikoli Biliškovu, dr. sc. Dunji Šamec, dr. sc. Dubravki Švob Štrac te dr. sc. Milivoju Uroiću.

„Kraj svake godine na IRB-u tradicionalno obilježavamo svečanom sjednicom Znanstvenog vijeća uz dodjelu godišnjih nagrada i posebnih priznanja istaknutim Ruđerovcima za izvrsnost u znanstvenom radu, ali i za promicanje znanosti u široj društvenoj zajednici što isto predstavlja jednu od ključnih aktivnosti svih nas koji se bavimo znanošću. I ove se godine poprilično velik broj njih istaknuo u svom radu što me uistinu veseli jer je upravo poticanje i vrednovanje izvrsnosti jedini način da cjelokupnu hrvatsku znanost uzdignemo na višu razinu i omogućimo njezinu konkurentnost na svjetskoj razini“, istaknuo je v.d. ravnatelja Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Stjepko Fazinić.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.