Prijeđite na glavni sadržaj

Dodijeljene godišnje nagrade za najbolje znanstvene radove zaposlenika IRB-a

17.12.2019.
Dodijeljene godišnje nagrade za najbolje znanstvene radove zaposlenika IRB-a

Na svečanoj sjednici Znanstvenog vijeća Instituta Ruđer Bošković (IRB) danas su dodijeljene godišnje nagrade za najbolje znanstvene radove objavljene od strane zaposlenika IRB-a u 2018. godini.

Tom je prigodom dodijeljeno ukupno 75 godišnjih nagrada za najbolji znanstveni rad i 5 posebnih priznanja znanstvenicima koji su se posebno istaknuli u području popularizacije znanosti.

Nagrade za najbolje znanstvene radove i posebna priznanja uručili su ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith i predsjednica Znanstvenog vijeća IRB-a dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović.

Posebna priznanja za popularizaciju znanosti uručena su dr. sc. Viboru Jeliću, dr. sc. Vuki Brigljeviću, dr. sc. Dunji Šamec, dr. sc. Mirti Smodlaka Tanković i dr. sc. Ivici Rubelju.

U uvodnom govoru, ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith čestitao je nagrađenim znanstvenicima na sjajnim rezultatima te se prije same dodjele nagrada osvrnuo na proteklu godinu uz zahvalu svim znanstvenicima te administrativnim, stručnim i tehničkim službama na svim postignućima u protekloj godini.

"Ova je godina bila u mnogočemu izazovna i zahtjevna za naš Institut, no unatoč tome i vrlo uspješna. Tako je u ovoj godini ostvarenim projektnim portfeljem IRB potvrdio svoj status vodeće znanstvene institucije u povlačenju sredstava iz fondova EU te strateškog partnera Vlade RH.“ – rekao je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Naime, na Institutu se trenutno provodi preko 200 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata poput  IAEA i OBZOR 2020 projekata, te projekti mnogih međunarodnih zaklada.

Svakako su najkompetitivniji projekti financirani u sklopu programa OBZOR 2020, stoga posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je od početka provedbe ovog programa IRB kroz 22 ugovorena projekta povukao 9,4 milijuna eura, što je oko 57% sredstava od ukupnog iznosa koje su povukle sve znanstveno-istraživačke institucije u Republici Hrvatskoj (RH) iz ovog programa.

Uz nedavno najavljeni projekt Synergy Europskog istraživačkog vijeća u vrijednost od 10 milijuna eura, ovi pokazatelj postaju još impresivniji. Povrh toga, IRB u 2020. godini očekuje završetak pregovora i početak tri nova Obzor 2020 projekta.

IRB bilježi uspjeh i kad su domaći projekti u pitanju. Tako je u 2019. godini započeto 13 novih projekata Hrvatske zaklade za znanost ugovorene vrijednosti 30,8 milijuna kuna.

Vrijedi istaknuti i dva projekta iz sheme 'Tenuire Track Pilot Programme' pojedinačne vrijednosti preko 7 milijuna kuna. Riječ je o programu koji je financiran temeljem Okvirnog sporazuma između Saveznog vijeća Švicarske i Vlade RH o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju gospodarskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije.

Cilj programa je pružanje podrške uspostavi karijere izvrsnih mladih znanstvenika u osnivanju neovisne istraživačke grupe te stjecanju uvjeta i sposobnosti za buduće zapošljavanje. Program će se provoditi u suradnji s Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL-om).

Također, valja istaknuti i pet projekata iz sheme 'Program znanstvene suradnje' čiji je cilj prijenos znanja i privlačenja ulaganja u sustav znanosti RH te posredno i u sustav gospodarstva kroz suradnju domaćih i znanstvenika iz dijaspore. U 2020. IRB očekuje početak 32 nova projekta od ukupno 36 koja su uspješno odobrena i ugovorena na natječajnom roku ove godine.

Povrh toga, u sklopu poziva "Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena" IRB ima jedna projekt u procesu ugovaranja te sudjeluje kao partner na još 8 projekata, dok je za 4 projekta završena provjera prihvatljivosti izdataka te je proces ugovaranja u tijeku. Također, do kraja 2019. očekujemo ugovaranje i 3 projekta iz sheme „Ulaganje u znanost i inovacije“ pojedinačne vrijednosti preko 6 milijuna kuna.

Osim izvrsnosti znanstvenih istraživanja te jačeg povezivanja s industrijom, veliki dio spomenutih projekata stavlja izuzetan naglasak i na mobilnost znanstvenika. Stoga uz sjajne projekte i publikacije, u protekloj godini IRB bilježi dobre rezultate kad je u pitanju i priljev znanstvenika.

Tako se u 2019. godini nastavlja pozitivan trend zapošljavanja stranih znanstvenika. I dok je u 2018. godini na IRB-u bilo ukupno zaposlenih 38 stranih državljana, u 2019. godini na IRB-u su trenutno zaposlena 44 strana državljana.

Također, raste i broj mladih istraživača. U 2018. godini je na IRB-u bilo ukupno 226 doktoranada i poslijedoktoranada, a u istom razdoblju ove godine, taj je brojka nešto viša, te trenutno na IRB-u radi 258 doktoranada i poslijedoktoranada.

"Ostvareni rezultati i današnje nagrade svjedoče o tome kako znanstvenici IRB-a neprestano podižu ljestvicu izvrsnosti postavljajući tako nove izazove pred svoje kolege kako na IRB-u tako i u cijeloj RH i na tome vam svima zahvaljujem i od srca čestitam uz poticaj za novim uspjesima koji će, vjerujem, biti dodatno motivirani i priljevom investicije od 72 milijuna eura koja nam na IRB stiže kroz strukturni projekt OZIP." - zaključio je ravnatelj dr. Smith.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.