Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Mária Ranogajec-Komor izabrana je za počasnu članicu Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja

7.6.2023.
Dr. Mária Ranogajec-Komor izabrana je za počasnu članicu Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja

Dr. sc. Mária Ranogajec-Komor, umirovljena znanstvenica Instituta Ruđer Bošković (IRB), izabrana je za počasnu članicu Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja (HDZZ) na redovnoj sjednici zbora članova HDZZ-a održanoj u travnju u Poreču. Njezino dugogodišnje djelovanje na promociji društva, unapređenju zaštite od zračenja i velikom doprinosu na dobrom ugledu Društva samo su jedni od razloga za prijedlog Upravnog odbora HDZZ-a koji je jednoglasno podržan.

Dr. Mária Ranogajec-Komor diplomirala je, magistrirala i doktorirala iz područja kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, gdje je i radila kao docent do odlaska u Zagreb. Od 1976. godine je zaposlena na IRB-u gdje je radila do umirovljenja, kao znanstvena savjetnica do 2009. godine. Tijekom svog rada uvela je zajedno sa suradnicima istraživanje i primjenu termoluminescentne dozimetrije u Hrvatskoj. Bila je uspješna u organizaciji i vođenju međunarodnih projekata. Uz projekte u okviru suradnje JAZU-a (kasnije HAZU-a) i Mađarske akademije znanosti (1996-2006), suradnje SR Njemačke i Jugoslavije (1986.-1991.), te projekt u okviru hrvatsko-američke suradnje (1996.-1998.) potrebno je posebno istaknuti bilateralnu suradnju s Japanom.

Višegodišnja suradnja dr. Ranogajec-Komor s japanskim znanstvenicima i stručnjacima rezultirala je, između ostalog, donacijom instrumenata što je omogućilo uvođenje nove dozimetrijske metode – radiofotoluminescentne dozimetrije u našu zemlju. Zahvaljujući tome, suradnici Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju i danas imaju brojnu uspješnu međunarodnu ii domaću suradnju.

Dr. Mária Ranogajec-Komor članica je Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja (HDZZ) od njegovog osnutka 1979. godine u Zagrebu, koje je u to vrijeme djelovalo u okviru tadašnjeg Jugoslavenskog društva za zaštitu od zračenja, a od 1991. djeluje kao samostalna udruga. Članica je Upravnog odbora od 1991. do 1995. godine, nakon čega postaje tajnicom Društva, a od 1997. pa sve do 2008. i predsjednicom HDZZ-a. Vrlo je aktivna članica Društva, što se između ostalog očituje i po stalnom sudjelovanju u znanstvenim ili organizacijskim odborima redovitih simpozija HDZZ-a s međunarodnim sudjelovanjem, od 1. simpozija održanog 1992. godine u Zagrebu, do 10. Simpozija održanog 2015. godine u Šibeniku. Usprkos mirovini, na svakom simpoziju Društva do 12. simpozija bila je aktivna sudionica s izlaganjima i radovima.

Osim u organizaciji nacionalnih simpozija, dr. Ranogajec-Komor aktivno je sudjelovala i u organizaciji međunarodnih kongresa IRPA, više puta i kao članica znanstvenog odbora, i predstavnica HDZZ-a. Organizirala je i animirala odlazak relativno velikog broja hrvatskih znanstvenika i stručnjaka, članova HDZZ-a na regionalne, europske i svjetske kongrese IRPA.

Posebno treba istaknuti vrlo uspješan Regionalni kongres IRPA, održan u organizaciji HDZZ-a pod njenim vodstvom u Dubrovniku 2001. godine s preko 200 sudionika iz 28 zemalja s 5 kontinenata. Kongres je suorganiziralo još 9 europskih društava IRPA-e.

Za vrijeme predsjedništva dr Marije Ranogajec-Komor, HDZZ je steklo međunarodni ugled u zajednici zaštite od zračenja kao rezultat znanstvene aktivnosti, uspješne organizacije i suorganizacije regionalnih kongresa IRPA-e i suradnje s drugim društvima za zaštitu od zračenja u Europi. Postignuta je financijska stabilnost Društva koja je omogućila mnogobrojne aktivnosti, između ostalog i provedbu programa za potporu pri sudjelovanju mladih znanstvenika na kongresima IRPA-e. Treba istaknuti i njeno sudjelovanje na sastanku europskih društva za zaštitu od zračenja koji je 2009. organiziran u Zagrebu te još jedan 10 godina nakon, tijekom mandata predsjednice dr. sc. Ines Krajcar Bronić.

Rad Márie Ranogajec-Komor i međunarodno je prepoznat te je 2006, godine primila nagradu 'Počasna igla' Austrijskog društva za zaštitu od zračenja za dugogodišnji doprinos međunarodnoj zajednici za zaštitu od zračenja. Jedna je od prvih dobitnica te nagrade.  

Mađarska akademija znanosti za unapređenje znanstvenog i umjetničkog životu Mađara u Hrvatskoj te značajni doprinos suradnji između hrvatskih i mađarskih znanstvenika-istraživača 2009 dodjelila joj je medalju 'Arany János'.

Nakon izglasavanja prijedloga na sjednici, dr. sc, Komor kratko je zahvalila članovima na nominaciji. Priznanje joj je dodijeljeno na svečanoj večeri tijekom 13. Simpozija.

''Čestitamo dr. sc. Ranogajec-Komor na zasluženom priznanju i hvala na dobro postavljenim temeljima zbog kojih Društvo i danas živi i djeluje'', zaključile su u ime HDZZ-a dr. sc. Ivana Coha, dr. sc. Ines Krajcar Bronić i dr. sc. Željka Knežević.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.