Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatski dozimetrijski sustav među najboljima u svijetu

2.2.2009.

Prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), etanol - klorbenzenski dozimetrijski sustav, koji su osmislili domaći znanstvenici treći je najrašireniji dozimetrijski sustav u istraživačkim i industrijskim uređajima za ozračivanje diljem svijeta.

Sustav je osmislio dr. sc. Igor Dvornik, osnivač Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju na Institutu 'Ruđer Bošković', a daljnji razvoj i široku prihvaćenost ovog sustava svojim su istraživanjima omogućili dr. sc. Dušan Ražem i dr. sc. Saveta Miljanić s Instituta 'Ruđer Bošković' te njihovi mađarski kolege dr. sc. Vilmos Stenger i dr. sc. Andras Kovacs.

Od 1993. godine ovaj sustav redovito je uvrštavan u Godišnju knjigu standarda 'American Society for Testing and Materials' (ASTM), a od 1998. godine prihvaćen je i kao ISO standard. Opisan je u svim relevantnim knjigama iz dozimetrije visokih doza. Opširni prikaz etanol - klorbenzenskog dozimetrijskog sustava moguće je pronaći u najnovijem izvještaju 'International Commission on Radiation Units and Measurements' pod naslovom 'ICRU Report 80: Dosimetry Systems for Use in Radiation Processing'.

Njegovo uvrštavanje u ovaj niz tematskih monografija, koji u obliku izvještaja – preporuka objavljuje materijale isključivo po pozivu i predstavlja svojevrsnu 'bibliju' metrologije zračenja, vrijedno je priznanje Laboratoriju u godini u kojoj obilježava 50 godina postojanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.