Prijeđite na glavni sadržaj

Na IRB-u održan sastanak IAEA o korištenju ionizirajućeg zračenja u zaštiti kulturnih dobara

Međunarodna agencija za atomsku energiju ovaj oblik primjene zračenja u svoje je programe uključila kroz Regionalni program za Europu, a LRKD je sudjelovao u svim ciklusima dosadašnje suradnje pod okriljem ove organizacije
18.6.2018.
Na IRB-u održan sastanak IAEA o korištenju ionizirajućeg zračenja u zaštiti kulturnih dobara

Od 4. do 8. lipnja Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) Instituta Ruđer Bošković bio je domaćin tehničkog sastanka koji je na Ruđeru okupio brojne ugledne stručnjake iz područja očuvanja kulturne baštine korištenjem ionizirajućeg zračenja.

Na sastanku je sudjelovalo ukupno 20 sudionika iz 15 zemalja širom svijeta, a stručnjaci su se složili da su problemi očuvanja kulturne baštine, koji se mogu uspješno rješavati pomoću zračenja, prisutni od Šri Lanke, Brazila, Egipta i Tunisa do Argentine, Koreje, Sirije, Ukrajine, Rumunjske i Portugala.

Relativno rano u povijesti primjene ionizirajućih zračenja shvaćeno je da se biocidna svojstva zračenja mogu rabiti za eliminaciju bioloških kontaminanata koji svojom kolonizacijom ugrožavaju opstojnost svih materijala organskog porijekla. Kako se dio predmeta kulturne, umjetničke i etnografske baštine sastoji upravo od takvih materijala (drvo, koža, papir, tekstil), primjena ionizirajućih zračenja omogućuje njihovo spašavanje od propadanja kojem su izloženi u biosferi.

Drugi mehanizam propadanja materijala, koji nije nužno ograničen na djelovanje bioloških organizama, uključuje neke naizgled trajne materijale (kamen, keramika) koji propadaju uslijed djelovanja fizičko - kemijskih čimbenika. Taj oblik propadanja može se spriječiti impregnacijom takvih predmeta pogodnim monomerima, koji se potom mogu polimeriziratiin situpomoću zračenja i time konsolidirati, a ovaj postupak može se primijeniti na sve porozne materijale, osobito na drvo.

Pionirsku ulogu u opisanim tehnikama očuvanja predmeta kulturne baštine pomoću zračenja imao je laboratorij NucleART u Centru za nuklearrna istraživanja francuske Komisije za nuklearnu energiju u Grenobleu. IRB-ov Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju prva iskustva u tom području počeo je stjecati tijekom ratnih događanja u Hrvatskoj, kad je veliki broj predmeta kulturne baštine bio evakuiran s ratom zahvaćenih područja i našao se ugrožen u neadekvatnim skloništima. Na inicijativu Hrvatskog restauratorskog zavoda LRKD je započeo sa zračenjem donesenih umjetnina, uglavnom polikromiranih drvenih skulptura.

Uz domaćina Institut Ruđer Bošković, organizaciju sastanka pomogli su i Umjetnička akademija u Zagrebu, Hrvatski restauratorski zavod, Muzej Mimara te hrvatski ogranak Međunarodnog savjeta muzeja. Sudionici su izrazili zadovoljstvo kako stručnim programom sastanka, tako i bogatim programom društvenih događanja u kojemu su ih domaćini upoznali s nekim vidovima hrvatske kulturne baštine i naporima za njeno očuvanje i prezentaciju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.