Prijeđite na glavni sadržaj

Dezinsekcija zračenjem doprinijela uspješnoj obnovi kapele sv. Martina

9.1.2017.

Nedavno je, nakon 15 godina konzervatorsko-restauratorskog rada, uspješno završena obnova male kapele sv. Martina u Starom Brodu kod Siska. Uz stručnjake Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) koji su provodili obnovu svoj doprinos, kroz dezinsekciju zračenjem, dali su i znanstvenici Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) IRB-a.

Drvena kapela sv. Martina u Starom Brodu rijedak je primjer tradicijskog narodnog baroknog graditeljstva s cjelovito očuvanim oslikanim interijerom.

Osim što je važan spomenik kulture Republike Hrvatske, kapela sv. Martina u Starom Brodu ima posebno značenje za lokalnu zajednicu jer simbolizira višestoljetni opstanak sela uz rijeku Kupu koje je tijekom više od četiri stoljeća preživjelo česte poplave, a samo u 20. stoljeću tri rata.

Projekt konzervatorsko-restauratorske obnove kapele započeo je 2001. godine, a kao jedan od prvih koraka u konzerviranju unutrašnjih drvenih zidova provedena je 2002. godine dezinsekcija zračenjem svih unutrašnjih polikromiranih oplata crkve u uređaju za ozračivanje gama zračenjem u Laboratoriju za radijacijsku kemiju i dozimetriju Zavoda za kemiju materijala IRB-a.

Radijacijskom obradom zaustavljena je biodegradacija i stabilizirano zatečeno stanje prije slijedećih konzervatorsko - restauratorskih postupaka.

Nakon završetka radova 2015. godine kapela je vraćena u funkciju i posvećena, a pravilnom obnovom omogućeno je očuvanje svih njezinih tradicijskih i povijesnih značajki.

Projekt obnove kapelice HRZ-a predložen je za Europsku nagradu za konzervatorske radove.

Dugogodišnje iskustvo u zaštiti predmeta kulturne baštine

Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) i Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) imaju dugogodišnju suradnju na području zaštite predmeta kulturne baštine koja se naročito pojačala 1991. godine u spašavanju umjetnina ugroženih ratom u Hrvatskoj.

Tada je u akcijama predvođenim suradnicima HRZ-a na uređaju za ozračivanje u LRKD-u, radi sprečavanja masovne biorazgradnje, tretirana jedna trećina od svih u nuždi evakuiranih biorazgradivih predmeta kulturne baštine sjeverne Hrvatske, u najvećem dijelu polikromiranih drvenih skulptura, dijelova rastavljenih oltara i drugog drvenog crkvenog inventara.

Takva primjena radijacijske metode u Hrvatskoj prepoznata je i u međunarodnoj stručnoj javnosti kao posebno uspješan primjer upotrebe te metode.

Suradnja je dodatno dobila na značenju 2006. godine u zajedničkim sudjelovanjima u međunarodnim projektima na upotrebi nuklearnih metoda u zaštiti kulturne baštine pod pokroviteljstvom Međunarodne Agencije za Atomsku Energiju (IAEA), koji traju još i danas.

Takve aktivnosti bile su dodatni poticaj za potpisivanje Sporazuma o suradnji između IRB-a i HRZ-a na nivou Ministarstva znanosti i Ministarstva kulture, 2006 godine.

Seminar „Radijacijske metode u zaštiti kulturne baštine“ u organizaciji LRKD-a i HRZ-a u Zagrebu u listopadu 2011. godine, u okviru međunarodne suradnje, dao je značajan doprinos približavanju metoda koje koriste zračenje konzervatorima i svim stručnjacima uključenim u održavanje i zaštitu predmeta kulturne baštine.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.