Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Mikoč dodijeljen projekt HrZZ-a za istraživanje koronavirusnih inhibitora

13.7.2020.
Dr. Mikoč dodijeljen projekt HrZZ-a za istraživanje koronavirusnih inhibitora

Svečana dodjela Ugovora dr. Andreji Mikoč; Izvor: HrZZ 

Projekt dr. sc. Andreje Mikoč, znanstvene suradnice u Laboratoriju za molekularnu genetiku IRB-a, jedan je od ukupno jedanaest najbolje rangiranih projekata, među kojima su tri projekta istraživanja novih dijagnostičkih pristupa bolesti COVID-19, koje će u ukupnoj vrijednosti od 14 milijuna kuna financirati Hrvatska zaklada za znanost (HrZZ). Zahvaljujući ovom projektu dr. Mikoč će sljedeće dvije godine sa svojim timom raditi na pronalasku koronavirusnih inhibitora koji mogu onesposobiti mehanizam kojim koronavirusi izbjegavaju antivirusni odgovor domaćina, a koji će imati potencijal postati lijek za bolest izazvanu koronavirusima.

Natječaj "Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije (IP-CORONA-2020-04)", raspisala je 20. ožujka ove godine Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ).

Među 96 projekata financiranje je odobreno za njih 11 i to temeljem ocjena dvaju inozemnih recenzenata, zaključnog mišljenja Panela i rang liste vrednovanih projektnih prijedloga koju je pripremio mjerodavni Panel. Od tih 11, četiri su iz društvenih znanosti, a ostali su iz prirodnih i biomedicinskih znanosti.

Dr. sc. Andreji Mikoč sredstva su dodijeljena za projekt punog naziva: 'Inhibitori koronavirusnih makrodomena – novi pristup liječenju bolesti uzrokovane koronavirusima'.

Andreja Mikoč radi u Laboratoriju za molekularnu genetiku Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a gdje se sa suradnicama Petrom Mikolčević i Andreom Hloušek-Kasun bavi istraživanjem proteinske modifikacije - ADP-ribozilacije, odnosno strukture i funkcije proteina koji su uključeni u ADP-ribozilaciju te njenog utjecaj na metabolizam bakterija.

Upravo je ADP-ribozilacija u fokusu novog projekta dr. Mikoč jer osim brojnih važnih uloga u staničnim procesima ima ulogu i u antivirusnom odgovoru.

''Proteini koji sudjeluju u ADP-ribozilaciji su evolucijski očuvani, pa tako i koronavirusi sadrže proteine koji mogu poništiti antivirusnu ADP-ribozilaciju i inhibirati imunološki odgovor.

Projekt HrZZ-a će omogućiti pronalazak inhibitora koji mogu onesposobiti mehanizam kojim koronavirusi izbjegavaju antivirusni odgovor domaćina i koji će imati potencijal postati lijek za bolest izazvanu koronavirusima.

Povrh toga, ovim projektom mi ćemo moći uspostaviti istraživačku platformu za otkrivanje i ispitivanje koronavirusnih inhibitora koja će se sastojati od niza računalnih i eksperimentalnih metoda.'' – objašnjava dr. sc. Andreja Mikoč te dodaje kako će se platforma koristiti za borbu protiv trenutno aktualnog virusa SARS-CoV-2, a moći će se aktivirati bilo kada u budućnosti, ako se ukaže potreba za novim inhibitorima koji će pomoći u borbi protiv novih patogenih koronavirusa.

Ovaj projekt dr. Mikoč i tim će realizirati u suradnji sa suradnicima sa Sveučilišta u Oxfordu.

dr. sc. Andreja Mikoč

Cilj natječaja HrZZ-a bio je bolje razumijevanje biologije i patogeneze koronavirusa, specifično virusa SARS-CoV-2 i zarazne bolesti COVID-19, bolje upravljanje krizom tijekom i nakon epidemija uzrokovanih koronavirusima te organizacije i provedbe nastave na daljinu na svim obrazovnim razinama.

Iznosi financiranja po projektu su od 600 tisuća kuna do milijun i pol kuna za istraživačke teme - ''Imuni odgovor i razvoj novih pristupa u dijagnostici COVID-19" i "Razvoj novih cjepiva, tretmana, lijekova i pripravaka za inhibiciju COVID-19", te od 400 kuna tisuća do 750 tisuća kuna za istraživačke teme "Društveni aspekti COVID-19 pandemije" i "Obrazovni aspekti pandemije".

Trajanje projekta je 18 mjeseci, a bit će financirani u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.