Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Tolić sudjelovala je u radu Prve europske konklave

13.12.2023.
Dr. Tolić sudjelovala je u radu Prve europske konklave

Na Prvoj europskoj konklavi, održanoj od 24. do 26. studenog 2023. u Predsjedničkoj palači u Cascaisu u Portugalu, sudjelovala je i istaknuta hrvatska znanstvenica prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB).  Konklava je održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Portugal, a okupila je pedeset sudionika iz 27 država članica Europske unije, uključujući premijere, poduzetnike, znanstvenike i predstavnike civilnog društva.

Okupljeni sudionici su razmatrali glavne dugoročne izazove za Europljane, identificirali ključna pitanja koja još nisu dio europskih prioriteta ili su nedovoljno adresirana,  te prijedloge kako ih učinkovito i zajednički rješavati s ciljem postizanja snažnije, ujedinjenije i prosperitetnije Europe do 2040. godine.

Prva europska konklava je inkluzivna inicijativa koji okuplja profesionalce iz svih aspekata europskog društva te služi kao platforma za formuliranje strateških ciljeva za snažnu i ujedinjenu Europu u četiri područja: geopolitika, znanost i nove tehnologije, demokracija i javne usluge.

''Različitost sudionika čini nas jačima, a različitost mišljenja obogaćuje i čini cijelu raspravu opipljivijom, realnijom i inovativnijom. Inicijative poput Konklave su važne jer daju zamah i unose svježe ideje u raspravu o budućnosti Europe'' – istaknula je prof. dr. sc. Iva Tolić, koja je u sklopu programa Konklave održala govor o izazovima u biomedicini, naglašavajući ključnu ulogu dugoročnih ulaganja u temeljna istraživanja potaknuta znanstvenom znatiželjom. Posebno je naglasila da upravo takva istraživanja vode do inovacija poput naprednih dijagnostičkih alata i inovativnih tretmana.

''Kao znanstvenica, duboko sam uvjerena u važnost suradnje i transdisciplinarnog pristupa u rješavanju izazova s kojima se Europa suočava u području sigurnosti, klimatskih promjena, gospodarstva, te zdravlja. U tom kontekstu, od iznimne je važnosti razumjeti kako razvoj znanosti i novih tehnologija može podržati strateške ciljeve u obrazovanju, zdravstvu i gospodarstvu, istovremeno štiteći naše demokratske vrijednosti i javne usluge. Sudjelovanje na Konklavi pružilo mi je priliku da pridonesem kao znanstvenica i učim od kolega iz različitih sektora'' – zaključila je dr. sc. Tolić.

Zaključci sa sastanka Konklave bit će objavljeni u detaljnom izvješću krajem godine s ciljem doprinosa raspravama uoči europskih izbora u lipnju 2024. i oblikovanju strateške agende EU-a.

Konklavu je organizirala EuropaNova, neprofitna organizacija koja se bavi poticanjem rasprave i stvaranjem konkretnih prijedloga o budućnosti Europe.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.