Prijeđite na glavni sadržaj

IRB će ugostiti ugledne europske znanstvenike

Dvodnevna radionica o dinamici citoskeleta u sklopu europskog projekta INTERBIO
12.7.2016.
IRB će ugostiti ugledne europske znanstvenike

U sklopu radionice 'Dynamics of the Cytoskeleton' koja će se održati 14. i 15. srpnja na Institutu Ruđer Bošković (IRB), deset uglednih znanstvenika s vodećih europskih institucija održati će vrhunska predavanja iz područja strukture, regulacije i dinamike aktinskog citoskeleta i mikrotubula.

Stanični skelet je sustav vlaknastih proteina koji čini osnovu unutrašnje organizacije i podlogu pokretljivosti eukariotskih stanica. Radi se o vrlo dinamičnoj strukturi, čiji se elementi mogu razgraditi i ponovno izgraditi unutar jedne minute.

Ispravno funkcioniranje citoskeleta nužno je za pravilno odvijanje ključnih staničnih procesa kao što su stanična dioba te kretanje i polarizacija stanica. Zbog toga su nepravilnosti i anomalije svojstava staničnog skeleta ključni u razvoju mnogih ozbiljnih bolesti. Istraživanjem citoskeleta i razloga zbog kojih dolazi do takvih anomalija znanstvenici mogu doći do vrijednih informacija o uzrocima određenih bolesti.

U sklopu dvodnevnog programa predavači će dati pregled svojih najnovijih istraživanja temeljnih mehanizama regulacije citoskeleta, te njihovog utjecaja na fiziologiju stanica, tkiva i čitavih organizama.

Među brojnim uglednim imenima sudionici će imati prilike čuti i predavanja prof. dr. sc. Geerta J.P.L. Kopsa sa Centra za medicinu Sveučilišta u Utrechtu, prof. dr. sc. Briana Stramera sa Kraljevskog sveučilišta u Londonu (King’s College), prof. dr. sc. Laurenta Blanchoina sa Instituta za bioznanosti i biotehnologiju u Grenobleu, Francuskoj, te dr. sc. Marina Barišića sa Istraživačkog centra Danskog društva za rak u Kopenhagenu.

Radionica se organizira u sklopu projekta INTERBIO kojeg u stopostotnom iznosu od 1.599.950,00 kuna financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.

Zahvaljujući ovom europskom projektu Institut Ruđer Bošković zaposlio je četvero mladih istraživača kako bi 15 mjeseci radili na inovativnim i međunarodno relevantnim istraživanjima u staničnoj biologiji pod vodstvom vrhunskih mentora dr. sc. Ive Tolić i dr. sc. Igora Webera.

Pogledajte program radionice.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.