Prijeđite na glavni sadržaj

EU projektom InnoMol stvaramo novi trend priljeva mozgova na 'Ruđer'

Znanstvenici i istraživači okupljeni na projektu Innomol već rade na vrhunskoj opremi vrijednoj preko 9 milijuna kuna koja će u budućnosti višestruko smanjiti trošak i cijenu istraživanja poput testiranje na rak dojke.
12.2.2015.
EU projektom InnoMol stvaramo novi trend priljeva mozgova na 'Ruđer'

Samo u prvih godinu i pol trajanja europskog strukturnog projekta InnoMol zaposleno je jedanaest novih vrhunskih stručnjaka i tehničara u biomedicini, molekularnoj biologiji, kemiji i bioinformatici, čime se ovaj projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) svrstao na listu onih koji zaustavljaju trendove odljeva mozgova u Hrvatskoj.

Pored toga, impresivnu statistiku projekta čini i brojka od 9 milijuna kuna vrijedne vrhunske znanstveno-istraživačke opreme, među kojoj su svoje mjesto našli i konfokalni mikroskop za biooslikavanje, vrijedan čak 5 milijuna kuna, te zadnji krik visoke tehnologije –  revolucionarni kompaktni uređaj za određivanje slijeda genetskog koda čovjeka koji će omogućiti jeftinija i brža genetska istraživanja poput testiranje na rak dojke.

Inovacijska avenija za nove lijekove

Projekt InnoMol započeo je u srpnju 2013. godine. Riječ je o infrastrukturnom projektu s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u Republici Hrvatskoj koji je u cjelokupnom iznosu od 4,8 milijuna eura na raspolaganju IRB-u. Projekt je namijenjen uspostavi najsuvremenije istraživačke infrastrukture za razvoj inovacija i tehnologija u području biomolekularnih znanosti.

Rezultati istraživanja u sklopu ovog projekta mogli bi u konačnici dovesti do boljeg razumijevanja ključnih bolesti današnjice, poput tumorskih oboljenja, te razvoja inovativnih terapija i lijekova.

Uži projektni tim, koji uspješno vodi izvrsnu ekipu znanstvenika iz čak sedam zavoda IRB-u koji rade u sklopu projekta InnoMol, čine dr. sc. David Smith, dr. sc. Maja Herak Bosnar, dr. sc. Marijeta Kralj, dr. sc. Marin Roje, dr. sc. Ivanka Jerić, dr. sc. Miroslav Plohl, dr. sc. Ivo Piantanida i dr. sc. Igor Weber te voditelj projekta dr. sc. Oliver Vugrek. Oni su sad na pola puta, a rezultati koje su ostvarili su fantastični.

Innomol

Infrastrukturni projekt s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u Republici Hrvatskoj koji je u cjelokupnom iznosu od 4,8 milijuna eura.

''Cilj InnoMola je izgraditi tzv. inovacijsku aveniju s ljudima i opremom, koja će nas dovesti do brže dijagnostike, a nadamo se u budućnosti  i do otkrića nekih novih lijekova i terapija. Mi smo već sada došli u posjed najsofisticiranije opreme za biooslikavanje uzoraka konfokalnim mikroskopom, što će imati ključnu ulogu u području molekularnih biomedicinskih istraživanja, primjerice u praćenju širenja tumorskih stanica ili razvoju neurona.  

Također smo nabavili i niz instrumenata za suvremenu analizu interakcije među makromolekulama, a tek smo na pola puta. U tijeku je nabavka najmodernijeg uređaja za određivanje slijeda genetskog koda, koji se tek u 2014. godini pojavio na tržištu. Kroz projekt InnoMol Ruđer postaje jedan od malog broja instituta u svijetu koji je opremljen takvom sofisticiranom opremom. Sve to doprinijet će jačem pozicioniranju i boljoj integraciji IRB-a u Europskom istraživačkom prostoru '' - naglasio je dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj InnoMol projekta.

Komercijalizacija istraživanja

Kao i svi europski projekti u sklopu Sedmog okvirnog programa (FP7) i projekt InnoMol ima jasan cilj u transferu znanja i tehnologija u gospodarstvo. Poboljšanjem infrastrukturnih kapaciteta stvorili smo preduvjete za uspješnu komercijalizaciju rezultata. Pojedine međunarodne tvrtke poput španjolske tvrtke Progenika Biopharma S.A. izrazile su interes za testiranjem prototipova DNA mikročipova.

Tehnologija mikročipova za brzu dijagnostiku

Naime, projekt InnoMol omogućio je nadogradnju mikročip tehnologije koja je sastavljena od nekoliko instrumenata, a koja je ključna je za proizvodnju posebno dizajniranih mikročipova. Ti mikročipovi bi trebali ubrzati dijagnostiku bolesti, ali i omogućiti razvoj drugih sofisticiranih testova koji se temelje na tehnologiji 'Point-of-care' testiranja (POCT), a koji će biti korisni u kliničkoj praksi te za unaprjeđenje brzih i preciznih dijagnostičkih  postupaka. 

''Tako će u budućnosti biti potrebna jedna kap vaše krvi kako bi kroz samo nekoliko minuta postavili dijagnozu za koju je sad potrebno više sati, a ponekad i dana, te tako osigurali pravovremenu terapiju i liječenje.'' – objašnjava Vugrek.  

Ova platformu za naprednu dijagnostiku upotpunjena je i nabavom najmodernijeg uređaja za određivanje slijeda genetskog koda čovjeka  - ''To će nam omogućiti da već od ožujka 2015. počnemo raditi na genetskim pretragama za sva relevantna oboljenja uz znatno niže troškove. Na primjer, cijena testiranja na rak dojke mogla bi se višestruko  smanjiti, a skratit će se i vrijeme čekanja na rezultate. Također, ova će oprema omogućiti našim istraživačima provođenje eksperimenata koje do sada nisu bili u mogućnosti provesti.'' – objašnjava Vugrek.

Potrebno će biti barem mjesec dana da se uređaj stavi u funkciju te započnu raditi detaljna istraživanja ne bi li se uskladile postojeće s novima metodama, kako bi krajnji cilj – jeftinije i brže testiranje što prije bilo moguće ostvariti. 

Zapošljavanje stručnjaka i usavršavanje nove generacije znanstvenika

Osim unapređenja infrastrukture, jedan od glavnih ciljeva projekta je jačanje znanstvenog kapaciteta i ekspertiza eksperimentalnih grupa na IRB-u. Naime, višegodišnje slabo financiranje znanosti učinilo je IRB manje atraktivnim za nove studente i eksperte, a kao rezultat toga sve više najaktivnijih znanstvenika tražilo je poziciju van Hrvatske.

U budućnosti će biti potrebna jedna kap vaše krvi kako bi kroz samo nekoliko minuta postavili dijagnozu za koju je sad potrebno više sati, a ponekad i dana, te tako osigurali pravovremenu terapiju i liječenje.'

''InnoMol je jedan od projekata koji mijenja takvu klimu. Mi smo već sad zaposlili 8 stručnjaka u području biomedicine, molekularne biologije i proteomike, te tri nova tehničara. A u planu nam je zaposliti još jednu osobu koja će biti zadužena za vođenje računa o intelektualnom vlasništvu'' – objašnjava dr. sc. Maja Herak Bosnar.

''U sklopu projekta organizirane su dvije radionice, iz područja proteomike i biooslikavanja, kojima je prisustvovalo više od 200 znanstvenika. Pored toga, InnoMol je znanstvenicima IRB-a omogućio sudjelovanje na 25 međunarodnih konferencija i radionica.'' - dodaje dr. sc. Ivanka Jerić.

Trenutno je u pripremi konferencija o mikroskopiji koja će ove godine u travnju okupiti međunarodne stručnjake u Zadru.

''Znanstvenici iz sedam Zavoda Instituta proveli su preko 700 dana u laboratorijima dvadeset i pet partnerskih institucija u Europi, čime im je omogućeno usavršavanje u tehnikama koje im nisu ovdje dostupne, kao i suradnja na zajedničkim projektima s međunarodnim partnerima'' -  napominje dr. sc. Marijeta Kralj.

Uskoro slijedi instalacija uređaja za određivanje slijeda genetskog koda čovjeka, što će biti popraćeno jednodnevnom radionicom i predavanjima eksperata iz naših partnerskih institucija. Osim konferencije iz područja mikroskopije, u ovoj godini InnoMol će organizirati i radionice iz područja molekulskih interakcija te genomike/bioinformatike.

''Zadovoljni smo postignutim. Nakon godinu i pol projektni tim je sastavio i predao iscrpno izvješće Europskoj uniji iz kojeg je vidljivo kako je projekt ispunio sve do sada zadane ciljeve, a znamo kako su kriteriji EU-a strogi. '' -  zaključuje dr. sc. David Smith.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.