Prijeđite na glavni sadržaj

InnoMol je lansiran

3.7.2013.
InnoMol je lansiran

Na Institutu Ruđer Bošković danas je predstavljen multidisciplinarni europski projekt InnoMol vrijedan pet milijuna eura dobivenih  u sklopu sheme REGPOT iz Sedmog okvirnog programa (FP7) . Na svečanom sastanku lansiranja InnoMol projekta okupili su se europski partneri, vodeći svjetski stručnjaci u području molekularne medicine, biologije, kemije i bioinformatike.

Projektni tim InnoMola na IRB-u je ugostio gđu. Nadine Robberecht predstavnicu Europske komisije zaduženu za praćenje projekta od strane EU te poznata imena poput dr. Jean-Christophea Bourdona sa škotskog Sveučilišta Dundee, stručnjaka u istraživanju tumorskih oboljenja, posebno uloge gena p53, jednog od najvažnijih tumorsupresorskih gena tzv. 'gena čuvara svih gena', dr. Stephana Teglunda, predstavnika Centra za transgene tehnologije iz Karolinska Instituta, jednog od najvećih akademskih centara u Skandinaviji koji se bavi stvaranjem transgeničnih organizama, dr. Sašu Franka s Instituta za molekularnu biologiju i biokemiju Sveučilišta u Grazu, stručnjaka u području istraživanja molekularnih osnova krvožilnih oboljenja i ateroskleroze, dr. Stefana Lichtenthalera, stručnjaka koji se bavi razvojem novih dijagnostičkih metoda i novih pristupa terapiji neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alzheimerova bolest, dr. Stefana Terjunga, stručnjaka iz Centra za suvremenu svjetlosnu mikroskopiju jednog od najvećih takvih centara u Europi, te dr. Ulricha Zechnera, stručnjaka u području genetike i epigenetike, koji se bavi razvojnom biologijom, embriologijom te utjecajem potpomognute oplodnje na promjene u genima važnim za razvoj organizma te mnoge druge.

Svečani sastanak otvorio je dr. Oliver Vugrek, voditelj projekta InnoMol i predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u koji je zajedno sa svojim kolegama kroz projekt InnoMol omogućio IRB-u i Hrvatskoj da se upiše na kartu od 37 jedinstvenih vrhunski opremljenih centara u Europi za istraživanja bolesti današnjice poput tumorskih ili neurodegenerativnih oboljenja. Nakon uvodnog izlaganja sudionici sastanka i predstavnici medija uživali su u premijeri promotivnog filma projekta InnoMol.

U drugom dijelu sastanka gđa. Nadine Robberecht predstavila je će očekivanja Europske komisije i opisala program EU za financiranje znanstvenih istraživanja u idućem razdoblju, nakon čega je uslijedilo planiranje aktivnosti kroz radne zadatke i rasprave o strateškim istraživanjima, te imenovanje Međunarodnog nadzornog tijela projekta. Međunarodni partneri raspravljali su o važnost razvoja ovakve inovacijske istraživačke infrastrukture za Europsku Uniju i njezine članice, te podijeli iskustva istovjetnih nacionalnih tehnoloških platformi u stvaranju okruženja za razvoj inovativnih metoda istraživanja, dijagnostike i lijekova u borbi protiv suvremenih bolesti.

Organizator ovog međunarodnog sastanka InnoMol projekta je Institut Ruđer Bošković i InnoMol projektni tim u sastavu: dr. David Smith, dr. Maja Herak Bosnar, dr. Marijeta Kralj, dr. Marin Roje, dr. Ivanka Jerić, dr. Miroslav Plohl, dr. Ivo Piantanida i dr. Igor Weber te voditelj projekta dr. Oliver Vugrek.

Na lansiranju projekta InnoMol su bili nazočni ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić, predstavnica Europske komisije zadužena za praćenje projekta gđa. Nadine Robberecht te ravnatelj uprave za međunarodnu suradnju i europske integracije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta g. Staša Skenžić

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.