Prijeđite na glavni sadržaj

Održana Innomol radionica o najnovijim metodama u proteomici

15.4.2014.
Održana Innomol radionica o najnovijim metodama u proteomici

U sklopu europskog FP7 projekta Innomol na Institutu Ruđer Bošković u razdoblju od 7. do 9. travnja  2014. održala se radionica na temu Proteomike. Cilj ove radionice, koja je okupila 82 postdoktoranada i doktoranada, bio je predstaviti najnovije metode u proteomici koji nam mogu pružiti nove informacije o biokemijskim mehanizmima koji reguliraju fiziologiju stanica.

Radionica je ugostila predavače - InnoMol partnere: Waltera Kellera, Maria Cindrića, Borisa Mačeka, Michaela Przybylskog, Stefana Lichtenthalera, Michała Dadleza i Evgenija Fiskina. Pored stručnih predavanja sudionici ove Innomol radionice u sklopu praktičnog dijela imali su priliku okušati se u eksperimentalnom radu i naučiti više o osnova spektrometrije mase, s naglaskom na različite tehnike separacije peptida i proteina, strategijama njihovog obogaćivanja, analizi korištenjem metode spektrometrije mase te bioinformatičkoj analizi podataka.

Proteomika je interdisciplinarna znanost koja povezuje biologiju, kemiju i računarstvo, a bavi proučavanjem potpunog kompleta proteina jednog organizma koji su nositelji svih bioloških funkcija i predstavljaju mete za lijekove. Proteom je skup svih proteina i proteomskih oblika koje organizam proizvodi tijekom života. Podložan je neprestanim promjenama kroz interakcije s genomom ili vanjskim čimbenicima. Proteom pruža velike mogućnosti u razvoju lijekova, jer prati razlike u pojavljivanju proteina u oboljenom i zdravom tkivu. Proteomika obuhvaća identifikaciju, karakterizaciju i kvantifikacija proteoma s obzirom na vrste stanice, bolesnog ili zdravog stanja ili pak tijekom različitih faza razvoja organizma.

Proteomika

Proteomika ima ključnu ulogu u razvoju novih dijagnostičkih metoda ili lijekova za liječenje bolesti današnjice poput tumorskih ili neurodegenerativnih oboljenja.

Proteomika se može promatrati kao niz bioloških ili kliničkim ispitivanja koji imaju veliki utjecaj na razvoj moderne biologije i medicine. Proteomika se primjenjuje u raznim biokemijskim i molekularno-biološkim studijama, kao što su otkrića biomarkera, protein-protein interakcije, biotipizacija, funkcioniranje stanica, mehanizam međusobnog djelovanja proteina i 'malih molekula' i sl.

Proteomika ima, stoga, ključnu ulogu u razvoju novih dijagnostičkih metoda ili lijekova za liječenje bolesti današnjice poput tumorskih ili neurodegenerativnih oboljenja.

Radionica je organizirana u sklopu FP7 REGPOT projekta InnoMol: Enhancement of the Innovation Potential in SEE through new Molecular Solutions in Research and Development.

InnoMol je infrastrukturni projekt IRB-a s najvećim proračunom u području prirodnih znanosti u Republici Hrvatskoj koji je u cjelokupnom iznosu od gotovo 4,8 milijuna eura na raspolaganju IRB-u za uspostavu suvremene istraživačke infrastrukture u kadru i opremi.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.