Prijeđite na glavni sadržaj
Analiza gena BRCA1 i BRCA2

Genetičko testiranje na nasljednu sklonost za rak dojke i jajnika

15.5.2013.
Genetičko testiranje na nasljednu sklonost za rak dojke i jajnika

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena na svijetu, a nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2010. godine, u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva oko 2500 žena, a umire više od 1100. Nakon oboljenja srca i krvnih žila upravo je rak dojke najčešći uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Javlja se u žena svih dobi, a rizik se povećava s godinama starosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rak dojke sve češće pogađa mlađe žene, u dobi između 20 i 40 godina. No, ohrabruje podatak da se 75 posto oboljelih izliječi.

Rak dojke se pojavljuje i kod muškaraca, ali je kod njih rizik sto puta manji. Iako još nije dovoljno istraženo koji faktori utječu na razvoj raka dojke, znanstveno je dokazano da 5-10% slučajeva otpada na obiteljsko nasljeđe.

Važno

Često postavljana pitanja: Kada se i kako odlučiti za postupak? Kakva je procedura? Koji su rizici?

Uz redovite preglede kod specijalista, te pojačane samo preglede, GENETIČKO TESTIRANJE je važna stepenica u borbi protiv te opake bolesti. Ono može pokazati ima li određena osoba promjene u genima povezane s mogućnošću nastanka raka dojke i jajnika. Ranim otkrivanjem raka povećava se mogućnost izlječenja, a ciljanom i preventivnom terapijom te mijenjanjem životnih navika može se smanjiti smrtnost.

Nasljedna sklonost za rak dojke može se odrediti praćenjem mutacija u dva gena, BRCA1 i BRCA2. Određivanje mutacija ta dva gena, koji govore o visokom riziku od karcinoma dojke, provodi se u Laboratoriju za nasljedni rak i Laboratoriju za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković. Ovaj test nije predviđen za sporadične slučajeve tumora dojke i jajnika, već za praćenje ljudi s obiteljskom sklonošću. Prvi korak u procesu testiranja gena BRCA1 i 2 je provjeriti jeste li potencijalni kandidat za ovo testiranje, zatim se preporučuje razgovor s liječnikom specijalistom ili genetskim savjetnikom kako bi se utvrdilo je li test prikladan za vas, te kako bi razgovarali o potencijalnim rizicima, ograničenjima i prednosti takvog testa. Test je bezbolan, ali morate uzeti u obzir emotivne implikacije kada se na ovakav test odlučite.

Rezultati testiranja gena BRCA1 i BRCA2, ukoliko su negativni, ne isključuju mogućnost obolijevanja od zloćudne bolesti, kao ni što pozitivni rezultati nisu 100% potvrda da će ispitanik na kraju oboljeti od raka dojke jer osim genetskih predispozicija na razvoj ove zloćudne bolesti utječu i brojni drugi faktori. Rezultati ovakvog istraživanja liječnicima omogućavaju pojačani režim praćenja žena iz rizične skupine, pravovremeno uklanjanje tumora te učinkovitije protokole kemoterapije.

Potencijalni kandidati za testiranje mutacija u BRCA1 i BRCA2 su:

  • osobe koje imaju dva ili više bliskih rođaka s rakom dojke (majka ili dvije sestre)
  • osobe koje u obitelji imaju rak dojke prije 50. godine života,
  • osobe koje u obitelji imaju rak dojke u više od jedne generacije,
  • osobe koje imaju više članova obitelji s rakom u obje dojke,
  • osobe u čijoj je obitelji česta pojava raka jajnika,
  • osobe kod kojih se javi obostrani rak jajnika prije 40. godine života,
  • osobe kojima jedna ili više osoba u obitelji ima mutacije BRCA1 i BRCA2 gena.

Cjenik usluga

Cijene možete vidjeti na ovom linku

Kontaktirajte nas

Vezani sadržaj

Vesna Musani

Viši znanstveni suradnik

O

V

Oliver Vugrek

voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom izboru
Tel:
+385 1 457 1381
Mob: 091/468-0778
Interni broj:
1649

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.