Prijeđite na glavni sadržaj

"Goli znanstvenik u Hrvatskoj – bliski susret sa znanošću"

Kao vodeća znanstveno – istraživačka institucija u Hrvatskoj, Institut Ruđer Bošković (IRB) ugostio je jednog od najpoznatijih svjetskih popularizatora znanosti, „golog znanstvenika“ dr. Chrisa Smitha, poznatog po BBC-jevom radio programu i podcastu „The Naked Scientists“
27.10.2017.
"Goli znanstvenik u Hrvatskoj – bliski susret sa znanošću"

Na konferenciji za medije održanoj na IRB-u javnosti se predstavio jedan od najpoznatijih svjetskih popularizatora znanosti, popularni „goli znanstvenik“ dr. Chris Smith koji je tom prigodom predstavio koncept svoje svjetski popularne radijske emisije „The Naked Scientists“, kao i istoimenog podcasta.

Osim dr. Smitha, IRB je ugostio i veleposlanicu Australije Elizabeth Petrovic, zamjenika veleposlanika UK Petera Clementsa, prodekana PMF-a prof. dr. Hrvoja Buljana te organizatoricu boravka dr. Smitha u Hrvatskoj, mladu australsku astrofizičarku dr. Jacintu Delhaize.

Upravo na inicijativu dr. Delhaize, trenutno zaposlene na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF), te na poziv veleposlanstva Australije, „goli znanstvenik“ dr. Chris Smith posjetio je Hrvatsku, dok je Veleposlanstvo Australije, u suradnji s Prirodoslovno - matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom Ruđer Bošković (IRB), veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske te australskim alumnijima u Hrvatskoj, organiziralo brojna događanja s ciljem populariziranja znanosti i međunarodne znanstvene suradnje tijekom njegovog boravka u našoj zemlji.

Inače, „goli znanstvenik“ dr. Chris Smith jedan je od najutjecajnijih svjetskih komunikatora o znanosti i radi na sveučilištu Cambridge, a uz to je i gostujući profesor na Murdoch sveučilištu u australskom gradu Perthu. Svjetsku slavu stekao je vodeći nagrađivani BBC-jev radio program „The Naked Scientists“, a njegova radijska emisija i istoimeni podcast ima milijune slušatelja širom svijeta.

Hrvatskoj publici dr. Smith predstavio se uživo izvodeći svoj znanstveni i zabavni program na kemijskom odsjeku PMF-a, a tom prigodom pridružila mu se i dr. Delhaize koja je publiku odvela na virtualno putovanje svemirom.

Izuzetno mi je drago što sam imao priliku posjetiti Hrvatsku, upoznati se s vašim znanstvenicima, studentima, predstavnicima Vlade, razgovarati o znanosti i o važnosti njezinog populariziranja. Hrvatska ima sjajnu znanstvenu budućnost, ali bez rada i rasta nema napretka.

Tijekom dva dana posvećena znanosti, dr. Smith i dr. Delhaize također su održali radionice sa studentima na temu komuniciranja znanosti na Institutu Ruđer Bošković, posjetili su XV. gimnaziju MIOC u Zagrebu, sastali se s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske i sudjelovali na događaju za znanstveno umrežavanje.

„Izuzetno mi je drago što sam imao priliku posjetiti Hrvatsku, upoznati se s vašim znanstvenicima, studentima, predstavnicima Vlade, razgovarati o znanosti i o važnosti njezinog populariziranja. Hrvatska ima sjajnu znanstvenu budućnost, ali bez rada i rasta nema napretka. Ovaj projekt pokazuje važnost međunarodne, međuinstitucionalne i međudisciplinarne suradnje, te se ovom prilikom zahvaljujem veleposlanstvima Australije i UK-a, PMF-u, posebno Odsjecima za kemiju, fiziku i matematiku, Institutu Ruđer Bošković, a najviše mojoj australskoj kolegici s hrvatskom adresom, dr. Jacinti Delhaize“, izjavio je dr. Chris Smith.

Od kuda australska astrofizičarka u Hrvatskoj, pojasnila je dr. Jacinta Delhaize: „Vrsna hrvatska znanstvenica, a moja sadašnja šefica, dr. sc. Vernesa Smolčić tijekom boravka u Australiji na mojem sveučilištu u Perthu ponudila mi je posao u Zagrebu, a prva pomisao bila mi je, zašto ne? Nema boljeg načina znanstvenog rasta, nego rad s međunarodnim timom na sveučilištu koji ti pruža tu mogućnost. Zahvalna sam PMF-u na tome, a i voljela sam živjeti u predivnom Zagrebu“.

Elizabeth Petrovic, David Smith, Chris Smith, Jacinta Delhaize, Peter Clements i Hrvoje Buljan

Veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Elizabeth Petrovic, istaknula je: „Živimo u vremenima brze promjene. Kako bi odgovorili na izazove budućnosti i uhvatili slijedeći val gospodarskog rasta, morat ćemo poticati više mladih ljudi da se odluče za studije u znanstvenim područjima, tehnologije i matematike.  Morat ćemo i podržati naše gospodarstvenike kako bi stvorili kulturu koja slavi postignuća u znanosti i inovacijama. Već postoje brojne poveznice između australskih i hrvatskih sveučilišta, a bit će ih još i više jer obje naše zemlje prihvaćaju tehnološke promjene. Imamo puno toga za ponuditi jednim drugima, a i svijetu“.

Važnost međunarodne suradnje u znanosti također je prepoznata i od strane veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske. Zamjenik britanskog veleposlanika Peter Clements izjavio je: „Velika Britanija ima dugu povijest u znanosti i želi nastaviti s vrlo važnom ulogom u razvoju znanosti i tehnologije. Međunarodna znanstvena suradnja najbolji je način za postizanje napretka u znanosti koja je nužna za razvitak gospodarstva i društvo u cjelini“.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.