Prijeđite na glavni sadržaj

Festival znanosti 2018. i na IRB-u

Ovo događanje u Hrvatskoj se organizira od 2003. godine s ciljem popularizacije znanosti, unaprjeđenja javne percepcije znanstvenika te motiviranja mladih za istraživanje i stjecanje novih znanja
17.4.2018.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti koji se od 16. do 20. travnja održava u čak 22 hrvatska grada, na Institutu Ruđer Bošković u petak 20. travnja od 10 do 13 sati održat će se tri zanimljiva znanstveno – popularna predavanja uz slobodan ulaz za sve zainteresirane građane.

U sklopu predavanja dr. sc. Dubravke Švob Štrac "Nobelove nagrade za otkrića u području neuroznanosti", ljubitelji znanosti moći će saznati nešto više o Nobelovim nagradama, posebno onim dodijeljenim u području neuroznanosti, a svi posjetitelji saznat će i druge zanimljive činjenice i kontroverze o samoj nagradi, "alternativnoj” Nobelovoj nagradi, te nagradi „Ig Nobel“ koja se kao parodija Nobelove nagrade dodjeljuje za znanstvena istraživanja komične prirode i sumnjive svrhovitosti.

Drugo predavanje "Znanost napreduje sprovod po sprovod: O otkrivačima moderne fizike", referira se na poznatu izreku Maxa Plancka, oca kvantne fizike, a što je točno pod time mislio, svim posjetiteljima objasnit će dr. sc. Saša Ceci koji će u predavanju prikazati kako su neki od najvećih umova s kraja 19. i početka 20. stoljeća istovremeno imali, u znanstvenom smislu, i svoju konzervativnu stranu.

Ovo predavanje neće se baviti samo znanstvenom poviješću, već će se dosta govoriti i o temeljima kvantne teorije i općoj teoriji relativnosti kako bi se bolje razumjelo što je to točno bilo znanstveno sporno i zašto je neki ugledni znanstvenici tog vremena nisu prihvaćali.

Mnogi fizikalni, kemijski i biološki procesi praćeni su emisijom vidljive svjetlosti, a u trećem predavanju "Kemijsko (prije)podne, interaktivno predavanje s demonstracijskim pokusima", dr. sc. Tomislav Portada i Zvonimir Mlinarić govorit će o teorijskoj osnovi tih procesa i njihovoj praktičnoj primjeni.

Njihovo zanimljivo izlaganje bit će popraćeno i ilustrirano nizom atraktivnih demonstracijskih kemijskih pokusa, a u nekima od njih moći će sudjelovati i dobrovoljci iz publike. Uz to će biti prikazan i pregled edukativno - popularizacijskih aktivnosti i događanja iz područja kemije za srednjoškolce i studente koja se održavaju tijekom posljednje dvije godine u gradovima i školama diljem Hrvatske.

Više informacija o samom događanju i programu pronađite na internetskoj stranici Festivala.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.