Prijeđite na glavni sadržaj

Ciklus naprednih online radionice iz kemije oduševljava srednjoškolce i nastavnike

11.12.2020.
Ciklus naprednih online radionice iz kemije oduševljava srednjoškolce i nastavnike

Na Institutu Ruđer Bošković nedavno je održana peta radionica u serijalu popularnih online radionica iz kemije za srednjoškolce ‘Analizom pogodi koja je sol u vodi’. Radionica, koju su vodili dr. sc. Tomislav Portada i dr. sc. Zlatko Brkljača ovog je puta okupila rekordan broj polaznika, njih dvadeset i troje iz Karlovca, Koprivnice, Varaždina i Zagreba.

''Aktualna pandemija bolesti Covid-19 stavila je pred nas koji se bavimo popularizacijom znanosti i radom s darovitim učenicima velike izazove, jer su mogućnosti rada s miješanim grupama učenika zbog protuepidemijskih mjera znatno ograničene, a od početka ove nastavne godine i posve ukinute.

Ne mogavši se pomiriti s takvom situacijom, došao sam na ideju da jednu svoju radionicu prilagodim za izvođenje na daljinu,'' objašnjava dr. sc. Tomislav Portada za portal srednja.hr

Radionice su namijenjene ambicioznijim srednjoškolcima i onima koji sudjeluju na natjecanjima iz kemije te žele naučiti više od onoga što im se nudi u okviru redovne nastave, dok je nastavnicima radionica mogla poslužiti kao primjer kako raditi interaktivnu nastavu s učenicima iz različitih razrednih odjeljenja, a da se pritom ne prekrši nijedna od protuepidemijskih preporuka i mjera.
Zadatak polaznika bio je i ovog puta da na temelju opažanja izvedu zaključke o sastavu zadanih vodenih otopina.

Učenicima se radionica svidjela, a voditelji su na kraju radionice najavili da će se slične aktivnosti nastaviti održavati i ubuduće.

Dr. sc. Portada se bavi popularizacijom kemije i radom s darovitim učenicima zadnjih dvadesetak godina, a posebno intenzivno zadnjih četiri do pet godina, kada pokreće vlastiti projekt Kemijsko-inženjerske radionice HKDI-ja, u sklopu kojega uspješno organizira ljetne, jesenske i zimske škole kemije za srednjoškolce u Rijeci, Varaždinu i Osijeku, kao i niz pojedinačnih predavanja i radionica za širi spektar publike u gradovima diljem Hrvatske.

''Na kraju želim naglasiti da koliko god ova radionica bila korisna i popularna, ona je ipak tek nadomjestak za stvarni praktični rad u školskom kemijskom kabinetu u situaciji kada zbog izvanrednih okolnosti takvu praktičnu nastavu ne možemo izvoditi,'' zaključuje Portada u razgovoru za portal srednja.hr

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.